Χριστούγεννα με την ΕΡΤ3

18:23 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πνεύμα των εορτών προσαρμόζει το πρόγραμμά της η ΕΡΤ3 τις ημέρες των Χριστουγέννων με ποιοτικές ψυχαγωγικές προτάσεις για όλη την οικογένεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις, όπερα, ταινίες, ειδικά αφιερώματα και ντοκιμαντέρ, ενώ και οι εκπομπές του σταθμού μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα.

Ειδικότερα, την Παραμονή των Χριστουγέννων, το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016, στις 16:00, η εκπομπή «Ο Τόπος και το Τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη παρουσιάζει χριστουγεννιάτικα κάλαντα, δρώμενα, έθιμα,

χορούς και τραγούδια από το χωριό Καρυές (περιοχή Καβακλή Ανατολικής Ρωμυλίας).

Στις 18:30, με την «Έκτη Αίσθηση» και τον Γιώργο Μπελίρη παρακολουθούμε τη μουσική παράσταση «Στις γειτονιές του κόσμου», που διοργανώνει το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Βέροιας για τα Χριστούγεννα, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Στη γιορτή συμμετέχουν η Ορχήστρα Νέων Σίνδου, η Στέλλα Φαρμάκη, ο Γιώργος Μπελίδης στο τραγούδι, καθώς και οι νέοι του Κέντρου Μέριμνας ΑμεΑ.

Στις 20:30, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Άγια Νύχτα: Ένα μήνυμα ειρήνης» (Silent Night, Holy Night: A message of Peace), παραγωγής ORF, σε σκηνοθεσία Renate Lachinger. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί βήμα-βήμα την ιστορία πίσω από το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, την «Άγια Νύχτα».

Στις 21:00, στο πλαίσιο της Βραδιάς Όπερας της ΕΡΤ3, μεταδίδεται σε α΄ προβολή «Ο Μαγικός Αυλός» (Mozart, Zauberflote), συμπαραγωγής ORF, Arte και UNITEL σε συνεργασία με το Saltzburg Festival και την Classica (2012), σε διεύθυνση ορχήστρας του Nikolaus Harnoncourt και με τη συμμετοχή της χορωδίας KV Wiener Staatsopernchor.

Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, η «Ονείρου Ελλάς» του Κώστα Φέρρη παρουσιάζει ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο με ρεμπέτικα τραγούδια και αναφορές στις αλληλοεπιδράσεις τους με την ίδια την ιστορία του τόπου.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016, στις 7 το πρωί, μεταδίδεται η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο στον Ιερό Ναό Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη. Συμμετέχει η χορωδία «Γ. Μάντακας» του Α.Π.Θ σε διδασκαλία Πέτρου Μπεκιαρίδη. Διευθύνουν οι Β. Συμεωνίδης, Θ. Σουργκούνης και Δ. Φωτιάδης.

Ακολουθεί στις 8:00, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεζυργιάννη «Η γέννηση», ένα ταξίδι πίστης και παράδοσης, μία ιστορική διαδρομή στους ιερούς τόπους της Παλαιστίνης: τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ, το χωριό των Ποιμένων. Τα γυρίσματα έγιναν στους πραγματικούς χώρους των μεγάλων θρησκευτικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006.

Στις 9:00, σε α΄ προβολή μεταδίδεται το ωριαίο αφιέρωμα της ΕΡΤ3 από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας με τον τίτλο «Φως Φοινικούν» Καταγράφεται η ιστορία της Σταυροπηγιακής Μονής στο όρος Παγγαίο, στο διάβα των αιώνων, με τους αγώνες, τις καταστροφές, τις λεηλασίες και τις ανοικοδομήσεις και παρουσιάζονται ιδιόμελα, δοξαστικά, το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων. Επίσης, επιχειρείται μία απάντηση σε ερωτήματα για το βαθύτερο νόημα της Γέννησης του Θεανθρώπου, την κρίση αξιών και την προσδοκία θαυμάτων. Η δημοσιογραφική επιμέλεια- παρουσίαση είναι της Χρύσας Σάμου, η σκηνοθεσία της Τάνιας Χατζηγεωργίου και η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή. Το μοντάζ επιμελήθηκε ο Γιάννης Ουρουντζόγλου.

Ακολουθεί στις 10:00, σε α΄ προβολή η συναυλία «Ο Hengelbrock διευθύνει Μπαχ και Μέντελσον» (Paris: Hengelbrock conducts Bach and Mendelssohn Bartholdy). O Thomas Hengelbrock και η Ορχήστρα του Παρισιού συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν ένα από τα πιο λαμπρά έργα της ευρωπαϊκής εκκλησιαστικής μουσικής: Magnificant του Μπαχ. Η συναυλία περιλαμβάνει, επίσης, δύο θρησκευτικά έργα του Μέντελσον. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή: CLC Productions, Orchestre de Paris και UNITEL CLASSICA σε συνεργασία με την ARTE France και την υποστήριξη του CNC (2015).

Στις 11:30, μεταδίδεται σε α΄ προβολή η παράσταση του Northern Ballet Theatre «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol), εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντίκενς. Η παραγωγή είναι του BBC και η διάρκεια της παράστασης 90΄.

Στις 15:00, η «Διασπορά» της ΕΡΤ3 κάνει «Χριστούγεννα στη Μουσθένη». Η Χρύσα Σάμου επισκέπτεται το παραδοσιακό μακεδονίτικο χωριό στο Παγγαίο, το οποίο τα τελευταία χρόνια βιώνει τη νέα μετανάστευση των κατοίκων του στο εξωτερικό. Οι άνθρωποί του που αποχαιρέτησαν παιδιά, συγγενείς και φίλους στη ξενιτιά, ανοίγουν τα σπίτια τους στη «Διασπορά». Το «μωσαϊκό» της εκπομπής συνθέτουν τα παραδοσιακά κάλαντα από τα παιδιά του χωριού, δοξαστικοί ύμνοι από το μουσικό σύνολο «Θαμυριάδες» και η απευθείας σύνδεση με την κεντρική Ευρώπη για ευχές στους Έλληνες μετανάστες του ’60 και του ’70, αλλά και τους νέους της κρίσης που γέμισαν τις βαλίτσες όνειρα και αποχαιρέτησαν τη γενέτειρά τους. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Χατζηγεωργίου και η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή.

Στις 18:30, μεταδίδεται η εκπομπή «Ασφαλώς επί Τροχών» με τον Χάρη Θεοφράστου σε ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Η εκπομπή περιλαμβάνει τη νέα γενιά της ελληνικής αυτοκίνησης, διακρίσεις μαθητών και φοιτητών –κατασκευαστών σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, αλλά και μια χριστουγεννιάτικη βόλτα με ένα ιστορικό αυτοκίνητο πολυτελείας.

Στις 19:30, μεταδίδεται η οικογενειακή ταινία μυστηρίου «Χριστουγεννιάτικο θαύμα» (A Miracle on Christmas Lake), καναδικής παραγωγής 2016, με ήρωα έναν δεκαεξάχρονο, ο οποίος μετά την απώλεια του καλύτερου φίλου του, ζει ένα θαύμα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στις 21:30, μεταδίδεται σε α΄ προβολή η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με έργα της κινηματογραφικής μουσικής, που δόθηκε τον Νοέμβριο του 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνονται έργα από ταινίες όπως, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», «Η Λίστα του Σίντλερ», «Το Κόκκινο Βιολί», «Argo», «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Χάρι Πότερ», που συνέθεσαν οι ειδικοί του είδους Howard Shore, John Williams, John Corigliano και ο ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Γάλλος μαέστρος Martin Lebel. Σολίστ είναι ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου. Η σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου, η διεύθυνση παραγωγής του Θέμη Μαυροπεραστή και το μοντάζ της Αναστασίας Δασκαλάκη.

Ακολουθεί, στις 23:00, η σινεφίλ ταινία του Woody Allen «Όλοι λένε σ’ αγαπώ» (Everyone says I love you), ένα ρομαντικό μιούζικαλ αμερικανικής παραγωγής (1996).

Στις 00:45, μεταδίδεται σε α΄ προβολή η συναυλία «Στο πνεύμα του Μότσαρτ» (Spirits of Mozart). Εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ποπ, τζαζ και κλασικής μουσικής ερμηνεύουν συνθέσεις του Μότσαρτ στην προσωπική μουσική γλώσσα τους. Ερμηνευτές όπως η τραγουδίστρια Dee Dee Bridgewater, ο νεαρός βιολονίστας Benjamin Schmid με συγκρότημα τζαζ και ορχήστρα, ο τραγουδιστής- φλαουτίστας Ian Anderson των Jethro Tull και άλλοι καλλιτέχνες αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο έργα του μεγάλου δημιουργού. Η παραγωγή είναι των EuroArtsMusic International, ORF, Wiener Mozartzahr (2006).

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016, στις 8:00, μεταδίδεται η παράσταση μπαλέτου «Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ» (Christmas Oratorio- Ballet by John Neumeier), συμπαραγωγής BFMI, ZDF, Arte σε συνεργασία με το Hamburg Ballet, 2015.

Στις 12:00, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ρογκάτσια, η αίσθηση του ζουρνά» ταξιδεύει στην καρδιά της Μακεδονίας, στα καμποχώρια της Ημαθίας, και παρουσιάζει την παράδοση που θέλει κάθε Χριστούγεννα να έρχονται τα «ρογκάτσια»: Οι καπετάνιοι από τα παλάτια του Μέγα Αλέξανδρου, που κατέβαιναν από παλιά με σπαθιά και μεγάλα μακριά γένια, για να σταυρώσουν τη γη, να πέσει ο σπόρος και να καρπίσει η νέα σοδειά. Ο ζουρνάς αντιστέκεται πεισματικά στους μοντέρνους καιρούς και κυριαρχεί στον αέρα, εξελίσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων ελληνικής, βαλκανικής και παγκόσμιας μουσικής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κουφονίκου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή των LookNorth Productions, Edge Hill University και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στις 14:55 το «Thesstory» της ΕΡΤ3 παρουσιάζει το πεντάλεπτο με τίτλο «Στολισμός και άναμμα του Δέντρου στην Αριστοτέλους».

Στις 18:00, μεταδίδεται η παράσταση «The Slava’s Snowshow» του κλόουν και ιδρυτή της «Ακαδημίας των Ανόητων» Σλάβα Πολούνιν, παραγωγής Arte France, Compagnie des Indes, 2010.

Στις 20:00, το «Thesstory» παρουσιάζει το πεντάλεπτο με τίτλο: «Σχεδιάζοντας τα Χριστούγεννα στην πόλη».

Στις 20:05, το «ALLERT3» με τη Χριστίνα Σιγανίδου επισκέπτεται τη χριστουγεννιάτικη αγορά της Στουτγάρδης με ξεναγό τον αγιογράφο Κώστα Μπαλτζάκη. Στη συνέχεια, ξεναγείται στην εθνική πινακοθήκη της Στουτγάρδης και τη μεγάλη έκθεση για τον Φράνσις Μπέικον, με 40 πίνακες και τρίπτυχα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Ο φακός καταγράφει και έργα του Ρέμπραντ, στη μικρή, εκκεντρική έκθεση για τον Ολλανδό ζωγράφο και την επιρροή, έναν αιώνα μετά, στην αγγλική τέχνη του 18ου αιώνα. Το «Allert3» «ταξιδεύει», επίσης, με πολυτελείς αντίκες στον χρόνο και την ευρωπαϊκή ιστορία. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με αγιογραφίες της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, της Αναλήψεως του Σωτήρος.

Στις 23:00, καλεσμένος της εκπομπής «Μιλάμε Ελεύθερα» με τον Χάρη Αρβανιτίδη είναι ο Δάκης.

Ακολουθεί στις δώδεκα τα μεσάνυχτα σε α΄ προβολή το μουσικό ντοκιμαντέρ «Σικάγο Μπλουζ» (Chicago Blues), γαλλικής παραγωγής 2015.

Keywords
Χριστούγεννα, ερτ3, ερτ3, i love you, woody allen, jethro tull, αμεα, night, peace, mozart, festival, συμμετοχή, wiener, καλοκαιρι, φως, paris, france, bbc, νέα, θεσσαλονικη, howard, john, love, ποπ, zdf, hamburg, edge, hill, επιρροή, μπλουζ, chicago, blues, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Τσάρλς Ντίκενς, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, καλαντα, χριστουγεννιατικα, εθνικη πινακοθηκη, φεστιβαλ κινηματογραφου, αμεα, αυτοκινητο, βημα, εθνικη, ευχες, θρησκευτικα, μεγα, μουσικη, ντοκιμαντερ, ονειρα, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, τραγουδια, υμνοι, bbc, edge, zdf, αγορα, αγωνες, αναπηρια, απωλεια, βαλιτσες, βηθλεεμ, γλωσσα, γυρισματα, δακης, δευτερα, διευθυνση, δωδεκα, δρωμενα, δοθηκε, εθιμα, εκθεση, εργα, επιρροή, ερχονται, ευρωπη, τεχνη, ιδια, θαυμα, ιστορικο, κλιμα, κλοουν, μαεστρος, μακρια, μεγαρο μουσικης, μιουζικαλ, μοτσαρτ, μυθιστορημα, ναζαρετ, νεα γενια, νυχτα, νοημα, οικογενεια, οπερα, ορος, παιδια, παρουσιαση, πινακες, ποπ, πρωι, ρεμπετικα, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σοδεια, σπιτια, τραγουδιστρια, φεστιβαλ, χριστινα, εκπομπες, love, φακος, festival, france, γιορτη, john, hamburg, howard, hill, jethro tull, καρδια, κυριακη, night, ορχηστρα, paris, ταξιδι, wiener, woody allen
Τυχαία Θέματα