Απαραίτητη η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, είπε ο Σ. Κοντονής

17:44 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως απαραίτητη έκρινε την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και του κώδικα διοικητικής δικονομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν να υπάρξει σύντμηση των διαδικασιών της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε για τις βιώσιμες επιχειρήσεις να γίνεται έγκαιρα η ένταξή τους στο μηχανισμό διάσωσης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι για τις άλλες επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες, πρέπει πάλι με σύντομους ρυθμούς να

ολοκληρώνεται η πτωχευτική διαδικασία.

Είπε επίσης, ότι ενισχύεται η πτωχευτική διαδικασία που στοχεύει στην εξυγίανση επιχείρησης και τίθεται εκτός ύλης του πτωχευτικού κώδικα η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, ενώ καταργείται το προστάδιο της διαδικασίας του λεγόμενου ανοίγματος της πτώχευσης, που χαρακτηρίστηκε μόνιμη πληγή, διότι κρατούσε πολύ καιρό. Υπογράμμισε επίσης, ότι δίνεται δυνατότητα απαλλαγής από τα χρέη, μια δεύτερη ευκαιρία του πτωχεύσαντα, ο οποίος έχει κριθεί ότι δεν πτώχευσε δολίως και μετά από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την επαγγελματική δραστηριότητά του, με την απαλλαγή του υπολοίπου των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιήθηκαν από την πτωχευτική διαδικασία.

Αρνητικά τοποθετείται το ΚΚΕ επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, όπως ενημέρωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ως καθοριστικό για την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Θετικά τοποθετείται το Ποτάμι, επί της αρχής του νομοσχεδίου, εκφράζει ωστόσο επιφυλάξεις σε άρθρα του και ζητεί βελτιώσεις σε άλλες, καθώς εκτιμά ότι γίνονται μικρά βήματα για μεταρρυθμίσεις που πρέπει όμως να επιταχυνθούν και υπάρχουν σημεία που επιδεικνύουν αμυντική στάση έναντι μεγάλων ζητημάτων.

Επιφύλαξη επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου της Ένωσης Κεντρώων και δήλωσε τη διαφωνία της για βασικές ρυθμίσεις, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και για την απονομή της Δικαιοσύνης. Ζήτησε δε βελτιώσεις σε άλλες, όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα