Χατζηδάκης-Σταϊκούρας και Μπακογιάννη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

19:45 11/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με έμφαση στα μέτρα «που πλήττουν συνταξιούχους, μισθωτούς και τις λαϊκές οικογένειες», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απώλεια κάθε ηθικού ερείσματος και πλήρη κατάρρευση του φιλολαϊκού προφίλ, που επιδιώκει να εμφανίζει». Φραστική επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας την ότι φορτώνει τον ελληνικό

λαό με ένα ακόμα αχρείαστο μνημόνιο, μίλησε για ταπεινωτική εξέλιξη και απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθαρής εξόδου της χώρας, αντιτείνοντας ότι «αυτό που θα υπάρξει, είναι ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας χωρίς χρηματοδότηση». Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να υποθηκεύσει για 99 χρόνια την περιουσία του ελληνικού λαού έναντι 26 δισ. ευρώ, υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κωστής Χατζηδάκης

Κατά την τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών, επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις με βάση τις οποίες, όπως είπε, αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές περιοχές, μειώνονται οι συντάξεις, μειώνονται οι μισθοί λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου και δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος των λογαριασμών των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Ιδίως για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι αυτοί που θα καταργούσαν το «χαράτσι», το αυξάνουν στις λαϊκές περιοχές, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι, στους Αγίους Αναργύρους, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Ταύρο και στην Καλλιθέα, στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και άλλες συνοικίες. «Αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που θα προστατεύατε. Υπάρχει ή όχι θέμα ηθικής τάξεως;» διερωτήθηκε.

Θέμα «ηθικής τάξεως» για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έθεσε επίσης ο κ. Χατζηδάκης όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τον ν. Κατσέλη και τον νόμο της ΝΔ, με αρμόδιο υπουργό τον ίδιο (ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προστάτευσε το 90% των δανειοληπτών), ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι «μετατρέπει όλους τους Έλληνες σε υποψήφιους άστεγους».

Χρήστος Σταϊκούρας

«Είναι ένα ακόμα αριστερό πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και του τρίτου αχρείαστου μνημονίου, που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα ΤσίπραΚαμμένου. Αυτή η ταπεινωτική εξέλιξη δείχνει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

«Η δήθεν καθαρή έξοδος δεν είναι εφικτή. Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με νέα μέτρα λιτότητας μετά το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των περικοπών αδυνατεί να ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Η ΝΔ για αυτούς τους λόγους και με αίσθηση ευθύνης θα καταψηφίσει επί της αρχής του το πολυνομοσχέδιο» υπογράμμισε.

Ακολούθως, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «το πιο επώδυνο νομοσχέδιο από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση του τόπου που χτυπά κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη με πιθανές βαριές ήττες».

Ντόρα Μπακογιάννη

«Εδώ ήμασταν όταν κουβεντιάζαμε το υπερταμείο. Σας έλεγα ότι αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Οδηγούμαστε σήμερα να βάζετε υποθήκη για 26 δισ. ευρώ, το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού λαού. Λυπάμαι πολύ και σας το λέω ευθέως, όπως το νιώθω. Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνετε αυτό. Τα υπόλοιπα πράγματα μπορούμε να τα διορθώσουμε. Και τους νόμους να αλλάξουμε μπορούμε, και τη φορολογία να μειώσουμε μπορούμε, και να αυξήσουμε μια σύνταξη. Αυτό όμως δεν θα μπορεί να το αλλάξει καμία επόμενη κυβέρνηση. Δεν έχετε, λοιπόν, δικαίωμα, ούτε εκπροσωπείτε σήμερα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να υποθηκεύσετε την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια έναντι 26 δισ. ευρώ. Δεν το έχετε αυτό το δικαίωμα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η θεωρία της καθαρής εξόδου είναι και επισήμως μύθος και η πολιτική του 4ου Μνημονίου γίνεται πλέον καθεστώς», ανέφερε επίσης η βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα