Χανιά: Συνεχίζεται η κόντρα Δημοτικής αρχής – Καταστηματαρχών Κουμ Καπί (συνεντεύξεις)

15:05 30/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μ. Βλαχάκης αντιδήμαρχος, πρόεδρος Δ.Λ.Τ.Χ. : «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Καταστηματάρχες: «Το Κουμ Καπί έχει εγκαταλειφθεί από το Δήμο»

Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο επανεξέτασης, για το 2017, του τέλους χρήσης δημόσιου χώρου για την περιοχή του Κουμ Καπί , ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Χανίων και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Βλαχάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων. Ως προϋπόθεση, βέβαια για να γίνει αυτό είναι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, να ανταποκριθούν

οι καταστηματάρχες στα χρέη που έχουν δημιουργήσει έως σήμερα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Παλαιού Κουμ Καπί, κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου , επίσης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, έκανε λόγο για εγκατάλειψη της περιοχής από την πλευρά του Δήμου και επανέλαβε ότι οι καταστηματάρχες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι, ως νέος πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Χ. , ανταποκρίθηκε στα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών και προχώρησε σε εργασίες συντήρησης της περιοχής με κόστος 46.000 ευρώ, ωστόσο , όπως είπε, οι ανταποδοτικές υποχρεώσεις του Δήμου δεν έχουν καμία σχέση με το τέλος χρήσης Δημόσιου χώρου, το οποίο πρέπει να πληρωθεί. Στις κατηγορίες των καταστηματαρχών για εγκατάλειψη του Κουμ Καπί, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, προκάλεσε μείωση της επισκεψιμότητας, ο κ. Βλαχάκης απάντησε ότι η ευθύνη βαρύνει τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που καταστρατηγούν τον ελεύθερο χώρο και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αλλά και προκαλούν ηχορύπανση.

Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ασυδοσία στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία με την πάροδο των χρόνων μετεξελίχθηκε σε «κεκτημένο δικαίωμα» για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, τόνισε ο κ. Βλαχάκης και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωσή του η τήρηση της ευταξίας στον Δήμο και η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων . Οι συγκεκριμένοι καταστηματάρχες δε θέλουν να πληρώσουν, είπε ο κ. Βλαχάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν να πληρώσουν από το 2006 κι αυτό, όπως είπε, δε συμβαίνει σε καμιά άλλη περιοχή του Δήμου. Παράλληλα αναφέρθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που έχει εκπονηθεί για την ανάπλαση της λιμενικής περιοχής του Κουμ Καπί. Για το σκοπό αυτό έχουν δαπανηθεί από το Δήμο πάνω από 110.000 ευρώ σε μελέτες και το σχέδιο προχωράει κανονικά, τόνισε ο κ. Βλαχάκης. Ωστόσο πρόκειται για ένα έργο που θα στοιχίσει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και το ζητούμενο τώρα είναι, όπως είπε, να βρεθούν οι χρηματοδότες καθώς ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο από ίδιους πόρους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Παλαιού Κουμ Καπί, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, έκανε λόγο για «έφοδο» των δημοτικών υπηρεσιών ανήμερα της γιορτής του 15αύγουστου και για «μοίρασμα» προστίμων στους επιχειρηματίες. Υποστήριξε ότι το ποσό που δαπανήθηκε για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περιοχής είναι 36.000 και όχι 46.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Βλαχάκης, αλλά οι παρεμβάσεις έγιναν, όπως είπε, μέσα στην τουριστική περίοδο κι αυτό δημιούργησε αντί να λύσει προβλήματα.
Ο κ. Χατζηγεωργίου επανέλαβε ότι οι επιχειρηματίες του Κουμ Καπί αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ανάλγητο χαράτσι, όπως χαρακτήρισε το τέλος κατάληψης, που τρέχει εδώ και 14 χρόνια στην περιοχή.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ακόμη ότι από τα 27 μαγαζιά στο Κουμ Καπί έχουν μείνει μόνο 12, γεγονός που το απέδωσε στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη της περιοχής από τον Δήμο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση στην επισκεψιμότητα και στον τζίρο των καταστημάτων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου δεν παροτρύνει τους καταστηματάρχες να μην πληρώσουν τις οφειλές τους. Όλη η συζήτηση ξεκίνησε , όπως είπε, λόγω του γεγονότος ότι οι Δημοτικές υπηρεσίες δεν ήταν συνεπείς με τους χρόνους που είχαν συμφωνηθεί για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Κουμ Καπί κι αυτό προκάλεσε προβλήματα στις δραστηριότητες των επιχειρηματιών.
Ακούστε εδώ τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην ΕΡΤ Χανίων οι κ. Βλαχάκης και Χατζηγεωργίου:

Keywords
Τυχαία Θέματα