Χανιά: Συναυλία Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» (audio)

09:32 29/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» – Παράρτημα Χανίων, σε συνεργασία με τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος», οργανώνει συναυλία κρητικής μουσικής για τα θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως αυτά τραγικά καταγράφονται στην καθημερινότητά μας.

Οι διοργανωτές επικεντρώνονται σε τέσσερεις κινδύνους που ταλανίζουν το νησί

μας, οι οποίοι μπορούν, και πρέπει, να περιοριστούν:
•τα τροχαία δυστυχήματα,
•την υπερκατανάλωση αλκοόλ από παιδιά και εφήβους,
•το τσιγάρο και το παθητικό κάπνισμα,
•την οπλοφορία και την άσκοπη οπλοχρησία.

Στη συναυλία θα απονεμηθούν και τα βραβεία στις μαντινάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό μαντινάδας που οργανώθηκε για τα τέσσερα θέματα της συναυλίας σε συνεργασία με την εκπομπή «Δοξάρια και σκαρόφτερα» του Γιώργου Βιτώρου. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: Επειδή νοιαζόμαστε για τον τόπο μας κι επειδή πιστεύουμε ότι η σκληρή πραγματικότητα του νησιού μας, δεν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο «Κρητικό Πολιτισμό», ενώνουμε τις φωνές μας και συμπράττουμε, με στόχο την ευαισθητοποίηση, τον σεβασμό των συμπολιτών μας και τελικό ζητούμενο την αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Στη συναυλία θα απονεμηθούν και τα βραβεία στις μαντινάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό μαντινάδας που οργανώθηκε για τα τέσσερα θέματα της συναυλίας σε συνεργασία με την εκπομπή «Δοξάρια και σκαρόφτερα» του Γιώργου Βιτώρου.

Σκοπός της ιδρύσεως του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος» είναι μεταξύ άλλων η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του μουσικού πλούτου μας καθώς και η προβολή των μουσικών προσωπικοτήτων, που προέβησαν σε αυτή την ογκώδη μουσική παραγωγή.

Το όνομα του Συλλόγου προέρχεται από τον Ξηροστερνιανό λυράρη Χαρίλαο Πιπεράκη που αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του μουσικού ηχοχρώματος, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκρήτιο επίπεδο. Το σχήμα αποτελείται από ονομαστούς μουσικούς, και χαρακτηριστικό του είναι η ταυτόχρονη σύμπραξη 25 και πλέον μουσικών επί σκηνής, όπως φάνηκε και στην εμφάνισή του στο Ηρώδειο (28 Ιουνίου 2017) όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Στην συναυλία συμμετέχουν οι εξής: Λύρες:Γαλανάκης Γιώργος, Παντερμάκης Χάρης, Πιπεράκης Κυριάκος, Κορδατζάκης Κώστας, Πολάκης Μανούσος, Κουκλάκης Ματθαίος, Λιλικάκης Ανδρέας, Βολακάκης Γιάννης, Ξενάκης Ρούσος, Τσμαντάκης Γιώργος, Ματσαμάκης Γιάννης, Βλαμάκης Ηλίας, Μαθιουδάκης Γιώργος, Πιπεράκης Βαγγέλης, Μπακατσάκης Μιχάλης. Λαούτα:Κρασαδάκης Παντελής, Παντερμάκης Γιώργος, Σταυριανουδάκης Κυριάκος, Βλαμάκης Δημήτρης, Μπιχάκης Βασίλης, Σοφιάκης Γιώργος, Τσικουράκης Γιάννης, Βαγγέλης Κουντής. Κιθάρες:Γαϊτανάκης Χαράλαμπος, Κουρκουνάκης Κώστας. Κουτάλια:Αβερκάκης Δημήτρης. Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» – Παράρτημα Χανίων Ο Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας (καπνιστών και μη) για τις ολέθριες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, την ανάγκη σεβασμού και προστασίας όσων δεν μπορούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μη δηλητηριάζονται από τον καπνό (π.χ. παιδιά) ζητώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας.

Το Παράρτημα Χανίων ξεκίνησε το Γενάρη του 2017 ως ομάδα «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς Καπνό – Χανιά» στο Facebook.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα