Κομοτηνή:29-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:43 29/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Στη διάθεση των Δήμων 95 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δημοτικών σταθμών της χώρας
95 εκατ. ευρώ διατίθενται στους 325 Δήμους για το σύνολο των 1.700 λειτουργούντων δημοτικών παιδικών σταθμών με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Προβλέπεται κατανομή της χρηματοδότησης ανά σταθμό με ανώτατο ύψος τις 50.000 ευρώ. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2018.

Περιφέρεια
Κακοκαιρία και προβλήματα
Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στο Νομό Ξάνθης και η χθεσινή έντονη νεροποντή. Σημειώθηκαν

τρεις περιπτώσεις πτώσης δέντρων στην Αρχαγγελιώτισσα, το Λυκοδρόμιο και το 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης Σταυρούπολης τις οποίες αντιμετώπισε η Πυροσβεστική. Δεν έλειψαν και οι κλήσεις για άντληση υδάτων σε διάφορους οικισμούς, για πλημμυρισμένες αυλές και υπόγεια κυρίως στο Εράσμιο αλλά και στον Κεχρόκαμπο.

Στη Χρυσούπολη ο Χ. Μέτιος
Οικισμούς και επιχειρήσεις στην πεδιάδα Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου που πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Κατά τις επισκέψεις αυτές υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Διακοπή κυκλοφορίας
Διακόπηκε με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης προληπτικά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο 6ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Κιμμερίων – Ιάσμου στο ύψος της οδικής γέφυρας του χειμάρρου Κιμμερίων, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και διέλευσης από το σημείο μεγάλης ροής υδάτων. Η κυκλοφορία μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι θα διεξάγεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Πηγαδιών διά μέσω του οικισμού των Πηγαδίων και της νέας οδογέφυρας.

Παιδεία
Ανακοίνωση βαθμολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαϊτας

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη 13:00 σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο
Η χθεσινή Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018-2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο «ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ Ι & ΙΙ» στο χειμερινό εξάμηνο (Γ΄) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ΄) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο. Την πρόταση κατέθεσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΧΡΟΝΙΚΑ ενός τέτοιου μαθήματος θα συμβάλλει στην διατήρηση, την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της ποντιακής διαλέκτου. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο των Φοιτητών μας για την επιτυχία αυτή!!! Το Τμήμα μας είναι το κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας μας για την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου διότι τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου.» αναφέρουν οι υπεύθυνοι.

Δικηγορικός Σύλλογος
Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Σταύρο Κοντονή,παρουσία του Γεν.Γραμματέα του υπουργείου κ.Παπασπύρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση από πλευράς του Δ.Σ.Ρ. το θέμα της διάσωσης και περαιτέρω αξιοποίησης του παλιού δικαστικού μεγάρου ,για το οποίο ο υπουργός ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού 20.000ευρώ για επισκευή της στέγης, προς αποφυγή κατάρρευσης και την άμεση διερεύνηση της δυνατότητας παραχώρησής του στο Δήμο Κομοτηνής για ένταξή του στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ». Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα δικαστήρια της Κομοτηνής, του οποιου τη σοβαρότητα και αναγκαιότητα αποδέχθηκε ο Υπουργός, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εντός των επόμενων ημερών αναλαμβάνουν υπηρεσία πέντε άτομα τα οποία προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, με την τελευταία προκήρυξη και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της διεύρυνσης της δικηγορικής ύλης, με πρώτιστο αυτό των αποδοχών κληρονομιάς ,για το οποίο δεσμεύτηκε για οριστική επίλυσή του με νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ την κα Ελένη Λαφτσή στη δηλωμένη αντίθεσή στην εξαγγελία για την ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, την οποία και επανέλαβαν προς τον κ. υπουργό, έτυχαν της σύμφωνης γνώμης του για την έλλειψη αναγκαιότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος και της αμέριστης συμπαράστασής του.

Πρωτογενής Τομέας
Πανώλη και μέτρα προστασίας
Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών στις 23/06/2018 στην Βουλγαρία (περιφέρεια Yambol), ένα νόσημα που ενδημεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία , η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνει τα εξής: i. Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. ii. Δημόσια Υγεία: Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τοποθετήσουν περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης και να αποφύγουν τις επισκέψεις και τις επαφές με άλλα κοπάδια και δεν δανειζόμαστε ζώα την περίοδο των συζεύξεων. Επιβάλλεται καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων.

Για το αλιευτικό καταφύγιο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και η παρούσα διοίκηση του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντήρηση των Αλιευτικών Καταφυγίων και Λιμένων αρμοδιότητάς του, μεταξύ αυτών και του Αλιευτικού Καταφυγίου Φαναρίου.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΔΣ κα Ζουρνατζίδου Χρηστακίδου Κωνσταντινιά και σημειώνει ότι « στο Αλιευτικό Καταφύγιο Φαναρίου μέχρι σήμερα έχει προβεί σε πλήθος εργασιών συντήρησης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και σε προετοιμασία έργων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.» Να σημειωθεί ότι προ ολίγων μόλις ημερών ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαναρίου, κ Νίκος Σταυρακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής είχε μιλήσει τόσο για υψηλό κόστος παραμονής των σκαφών, όσο και για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Κοινωνία
Διαμαρτυρία συνταξιούχων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ ΟΑΕΕ και Δημοσίου Θράκης. Την Τρίτη 3 Ιουλίου στις έντεκα το πρωϊ στην πλατεία Κομοτηνής. «Οι συντάξεις μας που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή με τη δουλειά μας, γίνονται προνοιακά βοηθήματα.» τονίζουν σε ανακοίνωση και διεκδικούν να μην υπάρξει κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οικονομία
Tο Επιμελητήριο Ξάνθης φιλοξενεί τον AEBR
Tη συνάντηση εκπροσώπων του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών (AEBR) φιλοξενεί το Επιμελητήριο Ξάνθης. Η συνάντηση φορέων πραγματοποιείται με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες, θέματα βελτίωσης και ενδυνάμωσής τους, το ρόλο του INTERREG και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων που ωφελούν τη διασυνοριακή συνεργασία αλλά και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα μέλη του συγκεκριμένου Οργανισμού. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού και αύριο θα γίνει περιήγηση στην περιοχή της Ξάνθης.

Έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις
982 έλεγχοι αποκλειστικά σε τουριστικές επιχειρήσεις διενεργήθηκαν από το ΣΕΠΕ το μήνα Μαϊο επιβλήθηκαν 325 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.145.554,51 ευρώ, ενώ σε άλλες 43 περιπτώσεις παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας η διαδικασία επιβολής κυρώσεων είναι σεεξέλιξη.

Πολιτισμός

Τα «Καλογιάννια» παρουσιάζουν οι Σαρακατσάνοι

Τα «Καλογιάννια» παρουσιάζει ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων την Κυριακή το βράδυ εντός του Μουσειακού Σαρακατσάνικου Οικισμού, που βρίσκεται στο Γλυκονέρι ( Διασταύρωση Φαναρίου ) επί της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, εκτός από την αναπαράσταση του δρωμένου, χορό, ποτό και φαγητό.Στο Τραγούδι θα είναι ο γνωστός ερμηνευτής Κώστας Μπανιώτης και στο κλαρίνο ο Νίκος Μακρής.

10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα
Στην Ξάνθη θα φιλοξενηθεί το 10 Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα από σήμερα ως την 1η Ιουλίου. Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη θα συμμετέχουν στις δράσεις που θα αναπτυχθούν στην Κεντρική πλατεία, στο σπίτι του Χατζιδάκι και στο Γήπεδο του ΑΟΞ. Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Έκθεση στον Πολυχώρο Τέχνης
Το Ίδρυμα Sciacca και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca διοργανώνουν την πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: “Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο” στον «Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρία Λαμπροπούλου παρουσιάζει πώς μέσα από τη μικροσκόπηση μπορεί να γεννηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 – 5 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:30. Την εκδήλωση θα κλείσει ο τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας ερμηνεύοντας Μάνο Χατζιδάκι. Τις δυο ημέρες θα λειτουργήσει έκθεση με όλα τα έργα της κυρίας Λαμπροπούλου, τα οποία αποτυπώνουν το συναπάντημα Ιατρικής και Τέχνης μέσα από το μικροσκόπιο, τα οποία θα παραμείνουν και την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018.

Τα παιδιά στο μουσείο της ΦΕΞ
Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά! Το καλοκαιρινό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 4 εβδομαδιαίους κύκλους: 9 Ιουλίου – 12 Ιουλίου (Ακούω και εμπνέομαι από παραμύθια), 16 Ιουλίου – 20 Ιουλίου (Μαθαίνω από τους μεγάλους ζωγράφους), 23 Ιουλίου – 27 Ιουλίου (Ανακαλύπτω το Μουσείο), 30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Κυνηγοί συναισθημάτων). Σκοπός της «καλοκαιρινής παρέας» είναι η ψυχαγωγία, το παιχνίδι και η γνωριμία με τις τέχνες και το Μουσείο. Υπεύθυνη Προγράμματος, Δώρα Τσομπανίδου.

Αναβολή της εκδήλωσης Milonga
Η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου εκδήλωση Milonga του συλλόγου Alma Libre, στο πλαίσιο της δράσης «Καλοκαίρι στις γειτονιές», αναβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν προχθές (27-6-2018), στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 31, 27 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά τριάντα (30) μη νόμιμους μετανάστες.

Ανεμοστρόβιλος στον Ίασμο
Ένας ανεμοστρόβιλος πέρασε χθες δυτικά από τον Ίασμο εντυπωσιάζοντας με το μέγεθός του τους κατοίκους της περιοχής που είδαν και απαθανάτισαν το φαινόμενο. Δεν αναφέρθηκαν τυχόν ζημιές.

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν : από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, λουκας γιωρκας, χλμ, πανελλαδικες 2012, επαλ, χρονικα, γεν, ΑΣΕΠ, εμφάνιση, ΕΡΤ, ικα, οαεε, ελλαδα, σεπε, ξανθη, giuseppe, ιουνίου, καλοκαιρι, ert, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπη ρευματος, τελος ακινητης περιουσιας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ελενη, ημερομήνια, χωρες, το θεμα, βουλγαρια, δουλεια, δωρα, επαλ, ζωα, θεμα, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, σεπε, υγεια, υψος, ωρα, αφορμη, βαθμολογια, βαθμολογιες, βοοειδη, βοηθηματα, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεν, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γνωριμια, διοικηση, εγινε, ευρω, εκθεση, ελλειψη, ενδιαφεροντα, εργα, εμφάνιση, επιτυχια, επωνυμο, ερευνα, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ζωων, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιδρυμα, κλαρινο, λιμενικο, λογο, μειωση, μανο, μαρια, ονομα, οχηματων, παιδια, πεμπτη, πορτες, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συντηρηση, συγχαρητηρια, σπιτι, τμημα, τουρκια, τριτη, συμπτωματα, φορα, χρηστος, χλμ, χρονικα, ωρες, αυλες, μποφορ, ελληνικα, ιουνίου, giuseppe, κωστας, κυριακη, μελετη, παιχνιδι, ποτο, τριαντα, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα