ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 29-06-2018

09:24 29/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτοδιοίκηση
Φ Καραλίδης: «Ουραγός η ΠΑΜ-Θ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ»

«Ουραγός είναι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε θέματα απορροφητικότητας ΕΣΠΑ, καθώς ο δείκτης κυμαίνεται στο 11, 92% και την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στο σύνολο των δεκατριών περιφερειών της Χώρας».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης Κοινωνική Συμμαχία», Φώτης Καραλίδης, με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επι πλέον ο κ. Καραλίδης πρόσθεσε πως το ποσοστό

αυτό είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό, έναντι στα 521 εκ του ΕΣΠΑ της ΑΜ-Θ και αντιστοιχεί σε 62, 2 εκ ευρώ.
Μάλιστα τα ποσά αυτά αναλύονται σε πληρωμές παλαιότερων έργων και σε πληρωμές του Κοινωνικού Ευρωπαΐκού Ταμείου, που αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Καραλίδης χαρακτήρισε τη Διοίκηση της περιφέρειας ανίκανη για να απορροφήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ και δήλωσε πως θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κόμματα
Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα υπάρχουν και σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Μακεδονίας- Θράκης


Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σε ερώτηση τους προς το αρμόδιο υπουργείο με θέμα τα προβλήματα υποδομών και στέγασης σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θράκης ρωτούν τον υπουργό, εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τις σχετικές δαπάνες, για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στέγασης και συντήρησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Επίσης, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα στεγαστικά προβλήματα που καταγράφονται στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης;
Στο κείμενο της ερώτησης καταγράφονται τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα υπάρχουν και σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Λιμενικό
Η αλήθεια για το κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό Ταμείο Πόρτο Λάγος και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου-Χρηστακίδου, για το κόστος των σκαφών στο λιμάνι Φαναρίου, επισημαίνει πως, όλοι οι τύποι σκαφών που ελλιμενίζονται στους λιμένες και αλιευτικά καταφύγια αρμοδιότητας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων υποχρεούνται στην καταβολή λιμενικών τελών που καθορίζονται σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ «Αναπροσδιορισμός δικαιωμάτων Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων».
Η κ. Ζουρνατζίδου ξεκαθαρίζει πως τα τέλη δεν καθορίζονται με αποφάσεις των ΔΣ των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και κατ’ επέκταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων. Αντίθετα οι Οργανισμοί Λιμένων έχουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, ως ΝΠΔΔ οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν την λειτουργία του και έχει υποχρέωση να διαφυλάττει τα συμφέροντά του ως ΝΠΔΔ, έναντι οποιονδήποτε τρίτων.
Συνεπώς προκύπτει πως είναι υποχρέωσή του η είσπραξη των λιμενικών τελών από τους χρήστες.
« Κατανοούμε ότι τα λιμενικά τέλη που καθορίζει η ανωτέρω ΚΥΑ για σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7μ είναι υψηλά και θα επιθυμούσαμε τον επανακαθορισμό τους σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά η ισχύουσα νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ.
Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά από ανάρτηση είδησης σχετικής στην ΕΡΤ Κομοτηνής .

Αυτοδιοίκηση
Το Δροσερό της Ξάνθης στο σχέδιο παρεμβάσεων σε υποδομές Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ο Δήμος Ξάνθης συγκαταλέγεται στους 50 δήμους όπου θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα για τους Ρομά, που έχει ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσή τους.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι παρεμβάσεις θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) των Περιφερειακών Προγραμμάτων ( ΠΕΠ).
Ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος σημειώνει: «Έχουν γίνει κάποια βήματα στον δήμο μας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της ένταξης και της κοινωνικοποίησης των Ρομά.
Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύνδεση με τα δίκτυα κοινωνικής ωφελείας και τη δημιουργία βασικών υποδομών ή αποχετευτικού συστήματος.

Το πρόγραμμα « Just Rom» υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Δροσερό της Ξάνθης

Υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Δροσερό το πρόγραμμα « Just Rom».Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτικές δράσεις και υλοποιείται από το Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ρομά. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στις γυναίκες του Δροσερού να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και πού πρέπει να απευθυνθούν όταν διαπράττονται σε βάρος τους αδικήματα .
Είναι μια στοχευμένη δράση και ο δήμος Ξάνθης είναι ο πρώτος περιφερειακός δήμος που το υλοποιεί μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νομικών που έχουν αναλάβει το έργο έχουν διατεθεί από το δήμο χώροι για γραφεία στο Δροσερό και στα Κιμμέρια.

Χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα στο Δήμο Τοπείρου


Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, η Δημοτική Αρχή Τοπείρου ενημερώνει για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές, που έχουν σκοπό την βελτίωση στην καθημερινότητα και την υγεία των δημοτών.
Συγκεκριμένα:

Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την προμήθεια καλαθοφόρου οχήματος – Προϋπολογισμού 150 000,00€.
Το πρόγραμμα «INTERREG GR – BG» – Προϋπολογισμού 211.520,00€.
Έγκριση Ετήσιου Τουριστικού Προγράμματος Δήμου Τοπείρου έτους 2018.
Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Τοπείρου – Προϋπολογισμού 212.000,00€.
Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις του Δήμου Τοπείρου – Προϋπολογισμού 65.000,00€.
Υποβολή πρότασης «Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Δήμου Τοπείρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», Τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια» – Προϋπολογισμού 700.473,43€.

Επιμελητήρια
Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Θράκης

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ). Η τρέχουσα σύνθεση της είναι ανανεωμένη κατά τέσσερα μέλη, που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπαδάκης Τριαντάφυλλος, Γεωπόνος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστόλας Γεώργιος, Δασολόγος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζηκόπουλος Κων/νος, Γεωλόγος
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπίκος Σπυρίδων, Κτηνίατρος
ΤΑΜΙΑΣ: Τζημοτούδης Απόστολος, Γεωπόνος
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα διοίκηση δεσμεύεται πως θα υπάρχουν παρεμβάσεις σε τοπικά και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα, ώστε να γίνεται κοινώς γνωστή η τεκμηριωμένη άποψη των ειδικών.
Τέλος απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα μέλη να ενημερώσουν εκ νέου το παράρτημα με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, στέλνοντας ένα μήνυμα στο [email protected] .

Εθελοντισμός
Η βροχή έριξε τη φωλιά των πελαργών στην Γενισέα


Άμεση ήταν η ανταπόκριση της ΔΕΔΔΗΕ όταν διαπιστώθηκε ότι η φωλιά των πελαργών στη Γενισέα έχει καταρρεύσει παρασύροντας και τους 5 νεοσσούς. Με συνεργεία τοποθέτησε νέα φωλιά στην κορυφή του στύλου.
Πρόκειται για γνώριμους και δακτυλιωμένους πελαργούς που επέστρεψαν στη φωλιά τους. Ένας νεοσσός δεν τα κατάφερε και ένας μεταφέρθηκε από το Φορέα Διαχείρισης για περίθαλψη. Η συνεργασία εθελοντών, φορέα και ΔΕΔΔΗΕ κάθε καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διευκόλυνση των πελαργών της περιοχής. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο ιδιοκτήτης της Riverland Ηλίας Μιχαηλίδης.

Σύλλογοι
Στην Ξάνθη το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα

Στην Ξάνθη από σήμερα έως και 1 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα.
Στο εγχείρημά συμμετέχουν ως διοργανωτές το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και συνδιοργανωτής η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Μαζί χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη θα συμμετέχουν στις δράσεις μας που θα αναπτυχθούν στην Κεντρική πλατεία, στο σπίτι του Χατζιδάκι και στο Γήπεδο του ΑΟΞ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα Καλογιάννια στον οικισμό των Σαρακατσάνων την Κυριακή

Την προσεχή Κυριακή πρώτη του Ιούλη, θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου των Καλογιαννίων, στον παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό, στη διασταύρωση Φαναρίου.
Και φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, μετά την ολοκλήρωση της τελετουργίας του εθίμου, έχει προγραμματίσει με την ορχήστρα του Κώστα Μπανιώτη, ένα μεγάλο γλέντι μαζί με Σαρακατσάνικα παραδοσιακά φαγητά.

Πολιτισμός
Εγκαίνια στην Κομοτηνή Έκθεσης Ζωγραφικής Ελένης Πεχλιβάνη στο Παπανικολάου


Έγιναν χθες τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο, « Αθέατοι Ακροβάτες ». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2018.
Η Ελένη Πεχλιβάνη σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : από τις 10:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00 το βράδυ
Κυριακή 01/07/18 μόνο το απόγευμα (18:00 – 21:00).

Παρουσίαση βιβλίο του Θανάση Τσακνάκη «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» από το Θρακικό περιοδικό «Ενδοχώρα» στην Ξάνθη


Την προσεχή Κυριακή 1 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα στο «Κέρασμα» στον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζεται το βιβλίο του Θανάση Τσακνάκη, «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα,» από το Θρακικό περιοδικό «Ενδοχώρα».
Τα «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» είναι μία διδακτική λογοτεχνική ανάπλαση, και κατάλληλη συμπλήρωση, αρχαίων Ελληνικών μύθων.
Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά φιλοδοξούν να ανταποκριθούν και στις μυθολογικές αναζητήσεις ενηλίκων αναγνωστών.
Στο βιβλίο ο Θανάσης Τσακνάκης παρουσιάζει το μύθο της ΞΑΝΘΗΣ και του ΚΟΣΣΥΝΘΟΥ.

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω καιρού

Από τη ΔΚΕΠΑΚ γνωστοποιήθηκε πως η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση Milonga του συλλόγου Alma Libre, στο πλαίσιο της δράσης «Καλοκαίρι στις γειτονιές», αναβάλλεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης, η ΔΙΕΚΠΑΚ θα ενημερώσει με νεότερο δελτίο τύπου.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 31, 27 και 23 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά τριάντα (30) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν και τρία οχήματα καθώς και το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης.

Αθλητική Ενημέρωση
Ένα πολύ όμορφο παραμύθι με δικέφαλο

Η ΑΕΚ Κυψέλης της Ξάνθης παρουσιάζει ένα πολύ όμορφο παραμύθι με δικέφαλο, το Βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου«. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Νατάσσα της Ξάνθης στις 8 το βραδύ με παρά πολλές εκπλήξεις .

Στον Πολύανθο Ροδόπης ο Βασίλης Τερλέγγας

Ένα πρωτότυπο τρόπο για να ενισχύσει τα έσοδά της βρήκε η ποδοσφαιρική ομάδα του Κομψάτου Πολυάνθου, που αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θράκης.
Συγκεκριμένα αύριο Σάββατο 30 Ιουνίου διοργανώνει γλέντι στο γήπεδο της ομάδος με τον γνωστό λαϊκό καλλιτέχνη Βασίλη Τερλέγκα, στο γήπεδο της ομάδας, στον Πολύανθο ΡΟδόπης.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, συγκεκριμένο, ΚΚΕ, κυα, νπδδ, ΕΚΤ, πεπ, δραση, αθηνα, θεσσαλονικη, νέα, γεωτεε, εκλογες, ηλεκτρονική, δεδδηε, καλοκαιρι, ξανθη, ελλαδα, κομοτηνη, τραπεζες, ΑΕΚ, ιουνίου, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, καιρος, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, δεδδηε, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ελενη, ημερομήνια, ηλεκτρονική, ζωγραφικη, θεμα, νπδδ, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ανωτατη σχολη καλων τεχνων, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, βροχη, φαγητα, γεωτεε, γινει, γινεται, γηπεδο, γλεντι, γραφεια, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δικη, δικτυο, δικτυα, εγχειρημα, ευρω, εκθεση, εργα, εξυπηρετηση, ετων, ευρωπη, υπηρεσιες, κυβερνηση, κειμενο, κυα, λαγος, λειτουργια, λιμενικο, μακεδονια, μιχαηλιδης, ξενοδοχειο, ομαδα, οχηματα, παιδια, παρουσιαση, περιφερειακο, προβληματα, προγραμματα, ρομα, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, συντηρηση, σκαφη, σωμα, σπιτι, σχεδιο, σχολη καλων τεχνων, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φωλια, βηματα, δικαιωματα, ειδησης, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, ορχηστρα, τριαντα, θανασης, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα