Οι Τσιριτσάντσουλες σε Εαρινή περιοδεία στην Κρήτη(audio)

14:19 4/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η θεατρική παράσταση “Ο ήχος της απουσίας” (δύο μονόπρακτα του Σταύρου Τσιώλη: «Η δημοπρασία» και «Η γυναίκα του αστροναύτη») ξεκίνησε την εαρινή της περιοδεία από την Κρήτη. Χθες δόθηκε η πρώτη παράσταση στα Χανιά, στο γεμάτο θεατράκι της κατάληψης «Ρόζα Νέρα», ενώ θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις, σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα και αύριο Τρίτη στις 9 το βράδυ.
Την περασμένη βδομάδα η παράσταση παρουσιάστηκε στο Συνεργατικό

Καφενείο ΠουΚουΒου και στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο.
Στο μονόπρακτο «Η γυναίκα του αστροναύτη» ερμηνεύει η Ντίνα Μαυρίδου.

Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο με ελεύθερη συνεισφορά.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987656822

Τσιριτσάντσουλες, όπως αυτοπαρουσιάζονται, «δεν είναι μια ομάδα. Είναι φιλοσοφία ζωής. Είναι τρόπος επιβίωσης, δημιουργίας, επικοινωνίας ή ακόμα και φυγής. Είναι τρόπος αντίστασης και καταγγελίας. Mε άλλα λόγια είναι ένας αυτοοργανωμένος χωροχρόνος, στον οποίο συναντιόμαστε διάφοροι περιφερόμενοι καλλιτέχνες, τρελοί ή φρόνιμοι».

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο Μαρίνος Μουζάκης, που ερμηνεύει το ρόλο σε ένα από τα δύο μονόπρακτα. Όπως είπε αυτά τα δύο θεατρικά έργα του Σταύρου Τσιώλη δεν έχουν ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ανταπόκριση των Χανιωτών στις παραστάσεις της ομάδας.

Τα μονόπρακτα είναι δύο κείμενα για τους υπερήρωες της διπλανής πόρτας, ανθρώπους ταλαιπωρημένους, που έχουν κάνει λάθος επιλογές και πληρώνουν το αντίστοιχο τίμημα, ανάφερε ο Μαρίνος Μουζάκης. Με 19 χρόνια παρουσίας οι Τσιριτσάντσουλες παραμένουν προσηλωμένοι στον αρχικό τους στόχο. Να πάει το θέατρο στον κόσμο και όχι το αντίστροφο, με στόχο η τέχνη του θεάτρου να «γίνει χρήσιμη κοινωνικά». Διευκρινίζοντας τον όρο «χρήσιμοι» ο Μαρίνος Μουζάκης ανάφερε ότι το «θέατρο μπορεί να γίνει εργαλείο χειραγώγησης από την εξουσία, αλλά μπορεί να γίνει και εργαλείο χειραφέτησης της κοινωνίας. Οι Τσιριτσάντσουλες με τον όρο «χρήσιμοι» προσδοκούν να γίνουν το εργαλείο που θα βοηθήσει στην χειραφέτηση και την απελευθέρωση της κοινωνίας».


Ακούστε τη συνέντευξη:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Τσιριτσάντσουλες, Εαρινή, Κρήτηaudio,chania, tsiritsantsoules, earini, kritiaudio