Χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες

11:46 4/6/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Καταστροφική αποδείχθηκε για πολλές καλλιέργειες η προχθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως ο Τύρναβος, ο Παλαμάς , το Μουζάκι και ο Αλμυρός.


Σύμφωνα με τους πληγέντες παραγωγούς δεν πρόκειται απλά για ζημιά στην παραγωγή αλλά για καταστροφή. Η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρά χτυπήματα στο φυτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραγωγής, αμπέλια και δενδροκαλλιέργειες.


Ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Δαμασίου όπου περισσότερα από τρεις

χιλιάδες στρέμματα χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από χαλάζι που είχε το μέγεθος φουντουκιού για αρκετή ώρα.
Στο πλευρό των αγροτών από την πρώτη στιγμή οι τοπικοί φορείς που ζητούν από τον ΕΛΓΑ να προβλέψει σε όσους έχουν υποστεί καταστροφή 100% να δώσει προκαταβολή έναντι μελλοντικής αποζημίωσης.

?Αυτό επεσήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος ο οποίος τόνισε ότι «οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση από την καταστροφή που υπέστησαν . Οφείλει ο ΕΛΓΑ να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών ώστε να μπορέσουν πολλοί από αυτούς να επιβιώσουν. Εδώ δεν μιλάμε για ζημιά αλλά για καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο. Συμφωνήσαμε με τους τοπικούς φορείς να ενημερώσουμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να ζητήσουμε τη δυνατότητα να δοθεί στους πληγέντες μια προκαταβολή των χρημάτων έναντι της μελλοντικής αποζημίωσης».
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε εκτάσεις καλλιεργειών σε περιοχές των Δήμων Παλαμά και Μουζακίου. Πρόκειται για δενδροκαλλιέργειες, Βαμβάκι, σιτηρά, μποστάνια με πεπόνια και καρπούζια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα