«Αν Είσαι Αέρας Πήγαινε» ή «Του Νεκρού Αδερφού» από τον Διόνυσο Ορεστιάδας

10:56 4/6/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα διήμερο παραστάσεων «Αν Είσαι Αέρας Πήγαινε» ή «Του Νεκρού Αδερφού», διοργανώνει η Εναλλακτική Σκηνή του Θεατρικού εργαστηρίου «Διόνυσος», στην Ορεστιάδα, στις 8 και 9 Ιουνίου, στο θέατρο του στις 9 το βράδυ .

Όπως λέει ο Διόνυσος «θα παραστήσει επί σκηνής τη δραματοποίηση αυτού της παραλογής, με την υπερφυσική ιστορία του νεκρού αδελφού, που τον σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε. Όπως μαρτυρούν

οι πολλές παραλλαγές, ευρύτατη διάδοση είχε η ιστορία όχι μόνο σε όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά και στους βαλκανικούς και τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Η προέλευση του τραγουδιού αυτού έχει απασχολήσει πολύ τους μελετητές. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι το τραγούδι είναι από τα πιο παλιά ελληνικά τραγούδια και πλάστηκε πριν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μ. Ασίας. Ακόμη υποστηρίζεται ότι ο μύθος του συνδέεται με την αρχαία μυθολογία, την επάνοδο του Άδωνη στη γη ή την ιστορία της Δήμητρας και της Κόρης» .

Η σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κίνηση, μουσική επιμέλεια και διδασκαλία ανήκει στον Άκη Τσονίδη, η εικαστική επιμέλεια είναι του Νίκου Πατούνας και παίζουν (αλφαβητικά):

Ελένη Αρχοντίδου, Χρύσα Θεοδωράκη, Φανή Καρασμανάκη, Ιωάννης Κάρμης, Ειρήνη Κτούκα, Λένα Λαγωίδου, Χρυσοβαλάντης Λίτος, Κατερίνα Μουτάφη, Αναστασία Σιανκούρη, Λίνα Σίσκου, Στέλα Τζαμπαζίδου, Στανισλάβ Τσβέτκωφ, Κατερίνα Χουρσανίδου.

Φωτισμοί, τεχνικός ήχου/φωτισμού: Γιάννης Μητούδης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα