Μπορεί να κάνει ο Μακρόν το ντιλ του αιώνα με τη Γερμανία; (άρθρο)

07:07 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός «μετά φανών και λαμπάδων» από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν γι αυτόν αμέσως, καθώς το σχέδιο που έχει για τη Γαλλία σημαίνει ότι πρέπει να «σπάσει αυγά» στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.
Βασικός στόχος του νέου Γάλλου προέδρου είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας του, δίνοντας έμφαση στην χαλάρωση των μέτρων προστασίας

της εργασίας και στη μείωση του Κράτους, ζητήματα που στη Γαλλία αποτελούν «ταμπού».
Στο ζητήματα αυτά, όπως και στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Μακρόν συμπίπτει με τις θέσεις της Γερμανίας, όπως συμβαίνει και σε αρκετά άλλα θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Δεν φαίνεται, όμως, ότι όλα θα είναι ρόδινα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς ο Μακρόν προεκλογικά είχε δηλώσει ότι η Γερμανία πρέπει να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα, για να εισάγει περισσότερα από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να τις βοηθήσει να ανακάμψουν, ενώ έχει ταχθεί υπέρ και ενός προγράμματος επενδύσεων στην Ευρώπη για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Κι όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για «ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» εννοούν ένα πρόγραμμα επενδύσεων που κατά βάση θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά πλεονάσματα τα οποία έχουν φτάσει πλέον σε ύψη ρεκόρ.
Οι θέσεις του Μακρόν γίνονται απόλυτα κατανοητές, εάν λάβουμε υπ΄όψιν ότι το βασικό πρόβλημά του είναι αυτή τη στιγμή η ανεργία που έχει φτάσει στο 10,1% και το 23,7% στους νέους κάτω των 25 ετών στη Γαλλία, τη στιγμή που στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 5,8%.
Η γαλλική οικονομία χάνει σταθερά έδαφος σε σχέση με τη γερμανική και το χάσμα μεγάλωσε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση του 2008.
Επομένως, το κλειδί για να πετύχει ο Μακρόν είναι αφενός να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν στο εσωτερικό απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και να διασφαλίσει ένα νέο modus vivendi με τη Γερμανία, έτσι ώστε να δημιουργήσει χώρο για επέκταση της γαλλικής οικονομίας.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το έργο του Μακρόν δεν θα είναι εύκολο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την επομένη των εκλογών χαιρέτισε μεν τη νίκη Μακρόν, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται παρέμβασης για μείωση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, οφείλεται στην υπεροχή των γερμανικών προϊόντων.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμαρτύρονται για το γερμανικό πλεόνασμα και απειλούν να λάβουν προστατευτικά μέτρα για να στηρίξουν τα δικά τους προϊόντα και θέσεις εργασίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μακρόν προεκλογικά είχε παρουσιάσει ένα συνδυασμό προτάσεων, προκρίνοντας έναν «ευρωπαϊκό προστατευτισμό», δηλαδή μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών προϊόντων και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τον διεθνή ανταγωνισμό -αρχίζοντας από τις αθέμιτες πρακτικές του «ντάμπινγκ».
Προτείνει, δηλαδή, στη Γερμανία να αφήσει επιτέλους χώρο στους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να αναπτυχθούν, έτσι ώστε και αυτοί να τη στηρίξουν στη μάχη που φαίνεται να ξεκινά με τις ΗΠΑ για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας του διεθνούς εμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορεί, Μακρόν, Γερμανία,borei, makron, germania