Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ στη Βουλή για την αυτοδιοίκηση

00:08 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οικονομικά και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των δήμων καθώς και ο ρόλος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ.

«Εχθρεύεστε ένα γνήσια δημοκρατικό

εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, γιατί ξεβολεύει το αυτοδιοικητικό κατεστημένο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ παραλληλα, κάλεσε σε διακομματική συνεννόηση για το ζήτημα των συμβασιούχων, θέμα για το οποίο η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές από τους μνημονιακούς νόμους και το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι καμία περικοπή δαπανών δεν έγινε από την κυβέρνηση. Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί και δίνονται σταδιακά 426 εκατομμύρια ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων, ενώ το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ πρόκειται να αποδοθεί στους δήμους από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.

Στην αιχμή της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ βρέθηκε και το ζήτημα της ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενεργεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό και απειλεί όσους δημάρχους αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις, με παραπομπή τους στα πειθαρχικά.

Αντίστοιχες επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για την υποχρηματοδότηση που, όπως είπαν έχει ως συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας κοινωνικών δομών που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως αντίβαρο στην ανθρωπιστική κρίση.

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η καθυστέρηση που σημειώνεται για την αποσαφήνιση του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών, την ίδια ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα