Αυθαίρετα: Νομιμοποίηση με ειδικό παράβολο

22:53 9/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Συγχωροχάρτι σε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές πριν από το νέο Σύνταγμα, που ίσχυσε στις 11 Ιουνίου 1975, δίνει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα αυθαίρετα αυτά, όπως και οι οικοδομές χωρίς άδεια, εφόσον δεν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές εξαιρούνται οριστικά
από την κατεδάφιση με την καταβολή ειδικού παραβόλου, πιθανόν 500 ευρώ και της τεχνικής έκθεσης που στοιχίζει περίπου 300 ευρώ.

Με την ίδια ρύθμιση, νομιμοποιούνται επίσης, με ελάχιστο κόστος, όλες οι μικροπαραβάσεις. Νομιμοποιούνται ακόμα μικροί ημιυπαίθριοι, υπόγεια και δώματα, αλλά με πρόστιμο και σχέδια οικοδομής.Παραμένει η τακτοποίηση των 30 χρόνων για τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και τις μεγάλες παραβάσεις. Οι μικροπαραβάσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν οποτεδήποτε, αλλά για τις άλλες αυθαιρεσίες θα οριστεί προθεσμία.Αποκλείονται από οποιαδήποτε ρύθμιση, κατασκευές σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και οικοδομές μετά τις 28 Ιουλίου 2011. Σε βάθος δεκαετίας θα ελεγχθούν υποχρεωτικά όλα τα ακίνητα Το 97,5% των εσόδων της τακτοποίησης κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους. Έως τώρα, σε ρύθμιση εντάχθηκαν 1.200.000 ακίνητα, από τα οποία αναμένονται να εισπραχθούν τουλάχιστον 3,5 δισ ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα