«Αυτά που πήραν μαζί τους»: Έκκληση της Κέιτ Μπλάνσετ για τους πρόσφυγες (video)

19:12 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα πορτοφόλι, ένα τηλέφωνο, το απολυτήριο του λυκείου κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή: Λίγα από τα πράγματα που οι πρόσφυγες ενδεχομένως θα πάρουν μαζί τους ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο σπίτι τους, λίγο πριν το αποχαιρετίσουν για πάντα και φύγουν.

Στο βίντεο «Αυτά που πήραν μαζί τους», η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κέιτ Μπλάνσετ, και πλειάδα διάσημων

ηθοποιών καθώς και ο συγγραφέας Νιλ Γκάιμαν, προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν σχολική εκπαίδευση, δομές υγείας και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ενόψει της μεγάλης Συνόδου που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την προσφυγική κρίση.

Στο βίντεο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, διαβάζουν ένα ποίημα της Τζένιφερ Τόκσβιγκ, στο οποίο απαριθμούνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

«Τα κλειδιά του σπιτιού»

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του “Τι πρέπει να πάρω;”, “Τι πρέπει να κάνω;”», είπε η Μπλάνσετ στον Κρις Χέμσγουορθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Για εμένα, ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη “κλειδιά του σπιτιού”: Οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω», πρόσθεσε.

Η Κέιτ Μπλάνσετ ελπίζει να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το βίντεο προτρέπει τους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους στο αίτημα με τίτλο #WithRefugees, το οποίο ζητάει από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στις δομές εκπαίδευσης, θα έχει ένα ασφαλές σπίτι και θα του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εργαστεί.

Ήδη το αίτημα αυτό έχουν υπογράψει σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, και θα παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή, ενόψει της ιστορικής Συνόδου για τους πρόσφυγες στις 19 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Σύνοδος θα είναι η πρώτη σε ανώτατο επίπεδο που συγκαλείται από τον ΟΗΕ προκειμένου να αναζητηθεί μια απάντηση στην προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την υφήλιο.

Πηγές: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα