Αφγανιστάν: Αναφορές για δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στην Καμπούλ – Έφυγε από τη χώρα ο πρόεδρος Γάνι

17:51 15/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας την ταχύτατη επέλασή τους στη χώρα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν.

Αφίσα του Ασράφ Γάνι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (AP Photo/Rahmat Gul)

“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο

που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαϊλ Σαχιν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι και πως αναμένεται «μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Μάχες στα περίχωρα

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, νοσοκομείου της Καμπούλ περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Κατάρ – Εμπλοκή και των Αμερικανών

Μέσα σε δέκα μέρες κατέλαβαν όλες τις σημαντικές πόλεις, φτάνοντας το τελευταίο 24ωρο στην κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ και της Τζαλαλαμπάντ, περικυκλώνοντας ουσιαστικά και την Καμπούλ που έπεσε αμαχητί.

Αγόρι πουλά σημαίες των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ (AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Το πολιτικό παρασκήνιο για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν είναι έντονο.

Aμαχητί στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις – Σε φυγή ξένοι υπήκοοι

Όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών καταλήγουν σε μεταβατική διοίκηση, με επικεφαλής τον πρώην υπ. Εσωτερικών Αλί Αχμάντ Τζαλάλι.

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Κατάρ για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Όπως όλα δείχνουν πρόεδρος της χώρας Ασάφ Γκάνι παραδίδει την εξουσία στον πρώην υπουργό εσωτερικών της χώρας που ζει στις Ηνωμένες, ενώ άγνωστο αν και πότε θα φτάσει στη χώρα ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ.

Η ισλαμιστική οργάνωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον κόσμο να μη φοβάται και “διαβεβαιώνοντας” ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Το χρονικό της επέλασης των Ταλιμπάν

Αποχωρούν οι ξένοι υπήκοοι

Καθώς πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία εκκένωσαν τις πρεσβείες τους, το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει πως θα διατηρήσει την διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ.

Βρετανία: Έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων λόγω ΑφγανιστάνΑφγανιστάν: Πυρετώδης αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό των Ιταλών

Η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σουηδικής πρεσβείας θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έκλεισαν προσωρινά τις πρεσβείες του και το προσωπικό απομακρύνθηκε.

Στήνονται αερογέφυρες για την εκκένωση ξένων πολιτών (AP Photo/Rahmat Gul)

Μπλίνκεν: Δεν είναι Σαϊγκόν. Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση με την παράδοση της Σαϊγκόν το 1975 και τόνισε πως απλά δεν ήταν στο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή». Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Ανάλυση – Πίνοντας το πικρό ποτήρι: Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Afghanistan: the US is evacuating American embassy staff from Kabul as the Taliban advance https://t.co/CFETyMXyr1 pic.twitter.com/35ZO8HYSkj

— The National (@TheNationalNews) August 15, 2021

Οι Ταλιμπάν επιδεικνύουν στην Κανταχάρ τα αμερικανικά ελικόπτερα «λάφυρα»

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, που βρίσκονται έξω από την Καμπούλ, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή.

Video reportingly shows #Taliban captured Kunduz airport with #Afghanistan Air Force Mi-35 Hind attack helicopter pic.twitter.com/u7jZJdR800

— Joseph Dempsey (@JosephHDempsey) August 11, 2021

Σε ένα από τα βίντεο που ανήρτησαν χθες, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.

Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.

Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.

Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατέσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Πηγή ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αφγανιστάν: Αναφορές για δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις στην Καμπούλ – Έφυγε από τη χώρα ο πρόεδρος Γάνι εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα