Αμπελάκια με ιστορία και παρελθόν

15:53 21/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Αμπελάκια είναι παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών. Φημίζονται για τα αρχοντικά του καθώς γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι.

Έτσι, αποφάσισαν να αναβιώσουν ένδοξες στιγμές από το παρελθόν, κυρίως να ζωντανέψουν το χωριό, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης.Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Αμπελακίων «Παναγία Αμπελακιώτισσα» διοργανώνει φέτος

μια σειρά από εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, των αξιών και των φυσικών ομορφιών που διαθέτει η περιοχή που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και πάνω από την εθνική οδό Αθηνών –Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων αναβίωσε η επεξεργασία και βαφή νημάτων με ριζάρι μπροστά στα βλέμματα μικρών και μεγάλων που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της περιοχής , για την κόκκινη βαφή που έδωσε την ανάπτυξη στα Αμπελάκια.

Στη διαδικασία πήραν μέρος γυναίκες του χωριού, με πρώτη την 80χρονη Δήμητρα Στρούλιου που θυμήθηκε τα παλιά και τραγούδησε γνέθοντας τη ρόκα και βάφοντας τα νήματα με το ριζάρι, που φύεται στην περιοχή, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αμπελακίων Ανδρέας Τσεργάς που γνωρίζει όλη την ιστορία των Αμπελακίων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγία Αμπελακιώτισσα Χρήστος Μαουσίδης και ο ταμίας Μάνθος Σερέτης επεσήμαναν ότι οι εκδηλώσεις «Μανιάρεια 2017» που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 23 του μηνός, έχουν ως σκοπό να αναδειχθεί ο πολιτισμός και να διαδοθούν τα ήθη και έθιμα των Αμπελακίων που γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά των 18ο και 19ο αιώνα.

Για όσους θα επισκεφθούν τα Αμπελάκια σήμερα και το Σαββατοκύριακο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αύριο το βράδυ την συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο Θεατράκι, σήμερα το βράδυ στο ίδιο χώρο συναυλία από το Δήμο Τεμπών, εργαστήριο ζωγραφικής και γλυπτικής στο σχολείο. Πριν από το Δημήτρη Ζερβουδάκη θα προηγηθεί συναυλία με τον Γιώργο Βαλιάκα και τους ιδανικούς. Την Κυριακή στη λήξη των εκδηλώσεων θα δοθεί συναυλία του Ωδείου Συκουρίου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και στις συναυλίες είναι ελεύθερη-δωρεάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα