O Σταμάτης Κριμιζής στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

08:05 16/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το επεισόδιο με θέμα τη ζωή του Σταμάτη Κριμιζή, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, στην εκπομπή «Μονόγραμμα», την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στις 23:30.

Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών

αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.Ο τίτλος είναι από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι απόλυτα καθοριστικός για το αντικείμενο που πραγματεύεται: Μονόγραμμα = Αυτοβιογραφία.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον 4ο ώς τον 3ο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι τα Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με τη σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Σε κάθε εκπομπή ο/η αυτοβιογραφούμενος/η οριοθετεί το πλαίσιο της ταινίας, η οποία γίνεται γι’ αυτόν. Στη συνέχεια με τη συνεργασία τους καθορίζεται η δομή και ο χαρακτήρας της όλης παρουσίασης. Μελετούμε αρχικά όλα τα υπάρχοντα βιογραφικά στοιχεία, παρακολουθούμε την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του έργου του προσώπου το οποίο καταγράφουμε, ανατρέχουμε στα δημοσιεύματα και στις συνεντεύξεις που το αφορούν και έπειτα από πολύμηνη -πολλές φορές- προεργασία ολοκληρώνουμε την τηλεοπτική μας καταγραφή.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 320 πρόσωπα και θεωρούμε ως πολύ χαρακτηριστικό, στην αντίληψη της δημιουργίας της σειράς, το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των αυτοβιογραφουμένων, που σχεδόν καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Τα «Μονογράμματα» που θα προβληθούν το 2016 είναι: ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η τραγουδίστρια και συνθέτις Αρλέτα, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Π. Τάσιος, ο συνθέτης-κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής, ο βιβλιογράφος-ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Λάκης Παπαστάθης, ο αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης κ.ά.

Στη δημιουργία της σειράς των εκπομπών συνεργάστηκαν:

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθέτες: Γιάννης Ξανθόπουλος, Χρίστος Ακρίδας, Κιμ Ντίμον, Μπάμπης Πλαϊτάκης, Γιώργος Σγουράκης και Περικλής K. Ασπρούλιας
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης και Γιώργος Γεωργόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

«Σταμάτης Κριμιζής» (διαστημικός επιστήμονας – ακαδημαϊκός)

Με τη μετριοφροσύνη και το «μηδέν άγαν» που χαρακτηρίζει τους πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους λέει απλά, πως ήταν μεγάλη συγκυρία να βρεθεί στο σωστό χρόνο, στο σωστό τόπο, με τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν αυτού του είδους την πρωτοποριακή δουλειά. Ήταν απλά τυχερός…

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας, εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, περιγράφει στο «Μονόγραμμα» της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, τη δύσκολη, όσο και συναρπαστική περιπέτεια ολόκληρης της ζωής του που είχε έναν προορισμό: να φτάσει ώς τα αστέρια…

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου, αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο και φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Αϊόβα.

Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το 1980 διορίστηκε επικεφαλής επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες περίπου 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης.

Είναι ο άνθρωπος που, όταν επί προεδρίας Κλίντον του πρότειναν τη θέση του διευθυντή της NASA, αυτός αρνήθηκε, «διότι αυτή ήταν μια διοικητική θέση και θα με έβγαζε όλως διόλου από την επαφή με την επιστημονική δουλειά μου…», όπως λέει.

Είναι ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και όπως δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του «αυτού τους είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί. Κατά κάποιον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου. Γιατί για μένα η επίσκεψη του Ήλιου, των οκτώ πλανητών, του Έρωτα και του Πλούτωνα, ήταν μια πραγματική φανταστική εμπειρία».

Ο Σταμάτης Κριμιζής ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2018 μια ονειρεμένη αποστολή… Με τον Solar Probe Plus, τον Ηλιακό Εξερευνητή, ο οποίος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στη δυνατή κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του Ήλιου. Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σ’ ένα άστρο, τον Ήλιο μας. Και αυτός θα μεταφέρει δεδομένα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει κανείς με τηλεσκόπια από μακριά.

Προς τιμήν του, το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομά του τον αστεροειδή 8323: Κριμιζής.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα