MyShake: Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου εντοπίζει σεισμούς

18:47 6/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο εντοπισμός σεισμών, μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, είναι πλέον εφικτός, χάρη στην εφαρμογή MyShake, που ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο Κουίνγκαϊ Κονγκ, ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής, δήλωσε σχετικά: «Διαπιστώσαμε ότι το MyShake θα μπορούσε να τοπίσει όχι μόνο μεγάλους σεισμούς,

αλλά και μικρότερης έντασης, κάτι που πιστεύαμε ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το MyShake, από τον Φεβρουάριο όπου δημιουργήθηκε, έχει ανιχνεύσει περισσότερα από 200 σεισμικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που καταγράφουν τα 200.000 smartphones που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Στο μέλλον, οι δημιουργοί του MyShake σκοπεύουν να προσθέσουν ένα χαρακτηριστικό που θα προειδοποιεί τους χρήστες για οποιαδήποτε σεισμολογική δραστηριότητα στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα είναι να μπορεί να διαχωρίζει τις δονήσεις από τη σεισμική δραστηριότητα.

Για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, η ομάδα του MyShake «εκπαίδευσε» το νευρωνικό δίκτυο της εφαρμογής, ώστε να είναι σε θέση να κάνει διαχωρισμό μεταξύ ενός σεισμού και των συνηθισμένων δονήσεων που καταγράφονται σε ένα κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια κωδικοποίησαν τις πληροφορίες αυτές στην εφαρμογή, ώστε κάθε φορά που το MyShake ανιχνεύει μία κίνηση να μπορεί άμεσα να καθορίσει εάν πρόκειται για σεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα