KinderDocs: βραβευμένα ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους

16:15 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η προσήλωση στις επιδόσεις και τον ανταγωνισμό γίνεται όλο και πιο έντονη στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Η τάση είναι να ζητάμε σε όλο και πιο μικρά παιδιά να αποκτούν ακαδημαϊκές γνώσεις. Φοβάμαι πως εμείς ως γονείς, τα παιδιά, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε την μοναδικότητα της προσωπικότητας, παραβλέποντας ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικό δυναμικό και ιδιαιτερότητες. Η ταινία μου είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία. Δείχνει έναν κήπο όπου τα παιδιά βιώνουν κάθε ημέρα με ηρεμία, ενώ τα δέντρα

τα διδάσκουν πώς να μεγαλώνουν, καθένα με τον δικό του ρυθμό.»

Margreth Olin

Με την ταινία Childhood της νορβηγίδας Margreth Olin κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου το δεύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ KinderDocs για παιδιά και νέους, που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2018. Πρόκειται για διπλή πρεμιέρα, καθώς η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανοίγει και την αυλαία για τα KinderDocs 2017/18 στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ώρα 12.00 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου ώρα 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

H ταινία Childhood, βραβευμένη με το Nordic/Docs Audience Award 2017, μιλάει για τους μικρούς αλλά απευθύνεται στους μεγάλους. «Παίζει» σε ένα νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μόνο παίζοντας και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου τους και να τον γνωρίσουμε από τη δική τους οπτική. Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης που θα ακολουθήσει με καλεσμένους στην Αθήνα τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, και τον Φώτη Ψυχάρη, Δάσκαλο, και στη Θεσσαλονίκη την Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και Λήδα Σκούφα, Ψυχολόγο – Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα