Aντιδράσεις για το εργατικό δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

14:49 14/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και απόδοση ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη, ζητούν η ΓΣΕΕ και το εργατικό κέντρο της πόλης. Κινητοποίηση από το ΠΑΜΕ.

Μέλη του συνδικάτου οικοδόμων και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο

χώρο του εργοταξίου.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της «εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτησή της, για την απώλεια ενός ακόμη συναδέλφου εν ώρα εργασίας.
Είναι αδιανόητο το 2017, σε έργα υψηλής τεχνολογικής αιχμής όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Για τη Συνομοσπονδία η προστασία των εργαζομένων και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, επιβάλλεται να είναι δεδομένα.
Καλούμε τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να εξετάσουν άμεσα τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος και να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες όπου αναλογούν. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου».

Το ΕΚΘ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης «εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, που ανατράπηκε χθες το απόγευμα στο εργοτάξιο του μετρό στην Καλαμαριά.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους αλλά και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια. Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, όπου και τότε ένας ακόμη συνάδελφος έχασε τη ζωή του, ενώ μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ. όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων».

Συνεχίζοντας το ΕΚΘ τονίζει πως: «Παράλληλα, ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το ΣΕΠΕ επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία.

Απαιτούμε τη συγκρότηση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου», όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων και όπως ρητά δεσμεύθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης την άνοιξη του 2015, η οποία θα εξυπηρετούσε στην επίλυση γενικότερων και ειδικότερων προβλημάτων του έργου, θεωρώντας ο ίδιος αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και διαμαρτύρονται για το θάνατο του συναδέλφου τους.

Διεκδικούμε και μαχόμαστε για το αυτονόητο, να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας».

Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Keywords
Τυχαία Θέματα