ARD: «Υποβρύχια για την Άγκυρα» -Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση

15:26 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) ετοιμάζει έξι υποβρύχια για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD/ tageschau.de. Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε ρεπορτάζ με τίτλο «Υποβρύχια για την Άγκυρα» αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο. Παρά ταύτα, επιτρέπεται στην Thyssen

Krupp η πώληση υποβρυχίων προς την Άγκυρα».

Όπως δηλώνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Ντάγκντελεν «πρόκειται για καταδιωκτικά υποβρύχια, επιθετικό όπλο για την εξυπηρέτηση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει αυτά τα επιθετικά όπλα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», σημειώνει.

«Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές τεθωρακισμένων στην Τουρκία, ωστόσο η σύμβαση για τα καταδιωκτικά υποβρύχια προχωρά μια χαρά», αναφέρεται στο δημοσίευμα , όπου και υπενθυμίζεται ο εμβολισμός ελληνικού περιπολικού σκάφους του λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Το μοντέλο της TKMS είναι το ίδιο με αυτό της συγκρότησης μίας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής τεθωρακισμένων στην Τουρκία μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας στρατιωτικού εξοπλισμού Rheinmetall. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μάλιστα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει μαζί με αυτήν τη διαδικασία να συνδεθεί και η μεταφορά σημαντικής τεχνολογίας προς την Τουρκία», προσθέτει η Σέβιμ Ντάγκντελεν.

Το ARD αναφέρει ότι το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στην Τουρκία μία λεγόμενη άδεια κατασκευής για έξι υποβρύχια κλάσης 214. Όπως προκύπτει από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, το 2011, η Γερμανία ανέλαβε εγγυήσεις για εξαγωγές σε ύψος σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ακολουθήθηκε μία «συσταλτική και εις βάθος εξέταση των επιμέρους περιπτώσεων», λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη «τις συνθήκες καταστολής στο εσωτερικό ή τη διαμάχη για το Κουρδικό».

Σε ό, τι αφορά την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει «εξοπλιστική αυτονομία». Εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει η γερμανική κυβέρνηση, στοιχείο της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής σε σχέση με τις διεθνείς συνεργασίες είναι επίτευξη της ευρύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα