Στα Χανιά το Έκβους του Πήτερ Σάφερ (audio)

15:26 8/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το βραβευμένο έργο Έκβους, του Βρετανού συγγραφέα Πήτερ Σάφερ Έκβους, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αντίβαρο, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την ομώνυμη ομάδα στο Ρέθυμνο. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη και μετάφραση της Ομάδας Αντίβαρο προκάλεσε αίσθηση στο Ρέθυμνο και έκλεισε το φεστιβάλ , με απανωτά sold out.

Η παράσταση, ταξιδεύει στα Χανιά,

στο Θέατρο Κυδωνία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ομάδας Αντίβαρο με το δυναμικό σχήμα του οποίου ηγείται ο Μιχάλης Βιρβιδάκης. Οι παραστάσεις στα Χανιά έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Μαΐου στις 9 μμ και για την Κυριακή 13 Μαΐου στις 8 μμ. στο χώρο του θεάτρου Κυδωνία, στην οδό Υψηλαντών 12.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε για το Έκβους, ο σκηνοθέτης της παράστασης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Σειραγάκης, ο οποίος εξήγησε ότι ο Σάφερ εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός. Την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου που, χωρίς προφανή λόγο, έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων. Ο ψυχίατρος Μάρτιν Ντάισαρτ, λέει πολλές αλήθειες και η ανατροπή των βεβαιοτήτων του ως επιστήμονα και ως ώριμου άντρα αντιδιαστέλλεται με την διαφορετικού είδους έκπληξη του 17χρονου δράστη Άλαν Στρανγκ, καθώς και οι δύο ανακαλύπτουν βήμα-βήμα την πολυπλοκότητα του εαυτού τους και γενικότερα της ανθρώπινης φύσης.
Το Έκβους παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ και το Παρίσι, το 1976. Αρκετά χρόνια μετά, το 2007,ανέβηκε και πάλι με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1977 από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά από το Δημήτρη Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας» με παρτενέρ τον Νίκο Τζόγια.

Ο Σάφερ, είναι γνωστός και στην Ελλάδα από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα έργα τόσο στη σκηνή (Μαύρη κωμωδία 1965) όσο και στην οθόνη (Αμαντέους 1984).
Ο ψυχολόγος Μάρτιν Ντάϊσαρτ είναι ρόλος-κλειδί. Η επαφή του με τον έφηβο Άλαν Στράνγκ φωτίζει σταδιακά τα κίνητρα της πράξης του νεαρού παιδιού (να τυφλώσει τα άλογα) και βοηθάει τον ίδιο να αναθεωρήσει την ικανότητά του να ξεκλειδώσει το υποσυνείδητο ενός άλλου ανθρώπου. Η σύγκλιση ασθενούς και γιατρού μέσα από την παράλληλη «αποφλοίωση» είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία του έργου.
Η πρωτότυπη μουσική του έργου, είναι σύνθεση του Στέλιου Ζουμαδάκη και εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια παράστασης:
ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΒΑΡΟ
Η ομάδα Αντίβαρο, όπως ανέφερε ο κ. Σειραγάκης ιδρύθηκε το 2013, προσπαθεί να έχει χαρακτήρα πειραματικό – ερευνητικό και διαλέγει έργα που να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την έρευνα και την πρακτική του θεάτρου. Παράλληλα η ομάδα Αντίβαρο έχει συνδέσει τη δράση της με το επαγγελματικό θέατρο της Αθήνας. Τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αντίβαρο», επισκέπτονται το Ρέθυμνο, επαγγελματικά θεατρικά σχήματα από την Αθήνα, με συγκλονιστική, όπως είπε ο κ. Σειραγάκης, ανταπόκριση από τους Ρεθυμνιώτες και όχι μόνο.
Συντελεστές του Έκβους:
Μετάφραση: Μαρία Κουφάκη
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Κάλη Καραδάκη
Μουσική: Στέλιος Ζουμαδάκης
Παίζουν:
Ελευθερία Αντωνοπούλου, Δημήτρης Βαρελάς, Μαρίνα Δημητριάδου, Ειρήνη Κουτσάκη, Θωμάς Μάσκας, Νίκος Νικολάκης, Ιάσων Ξεξάκης, Γιάννα Παγιαβλή, Γιώργος Φραγάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Βιβή Χατζηκωτούλα.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών

Πληροφορίες & κρατήσεις:τηλ:6988399325
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Σειραγάκης:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα