«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» στο Δήμο Παύλου Μελά

18:41 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά, «8 Γυναίκες Κατηγορούνται» που έχει σημειώσει και εξακολουθεί να σημειώνει παγκόσμια θεατρική επιτυχία λόγω της ποιοτικής του γραφής και της δυναμικότητας του θέματός του, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, κάνει πρεμιέρα από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 21.00.
Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ξαναδουλεμένο μερικά χρόνια αργότερα, το πρώτο αυτό

θεατρικό του Ρομπέρ Τομά, θυμίζει κινηματογράφο, είναι μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ.
Λίγο πριν την πρεμιέρα, στις τελευταίες πρόβες, ο φωτογραφικός φακός απεικονίζει αυτά που θα απολαύσουν οι θεατές στις παραστάσεις των τριημέρων Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής, 2-3-4, 9-10-11, 16-17-18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 21.00 για Παρασκευές – Σάββατα και 19.00 για τις Κυριακές.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου και το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού προσκαλούν τους πολίτες να παρακολουθήσουν την παράσταση.
Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας.

«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» στο Γαλλικό κινηματογράφο και στην Ελλάδα από το 1963

Το 2002 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Οζόν, με οκτώ αξεπέραστες πρωταγωνίστριες του Γαλλικού και όχι μόνο σινεμά, ανάμεσά τους τις Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ (Huppert), Εμανουέλ Μπεάρ.

Στην Ελλάδα παίχτηκε για πρώτη φορά το 1963 και μάλιστα με τεράστια επιτυχία από το θίασο της Βίλμας Κύρου με τη συμμετοχή των Αλέκα Κατσέλη, Κατερίνα Γώγου, Μάρθα Βούρτση, Ελεάνα Απέργη. Το 1986, ανεβαίνει στο θέατρο «Καλουτά» με εντυπωσιακή διανομή : Μάρω Κοντού, Εύα Κοταμανίδου, Βίλμα Κύρου, Σμαρώ Στεφανίδου, Καίτη Παπανίκα.

Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα, το 2008, επιφύλαξε μια έκπληξη στο κοινό: ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος επιστρατεύει για τους ρόλους των οκτώ ηρωίδων, οκτώ καταξιωμένους άντρες ηθοποιούς, υπογραμμίζοντας έτσι το «ψέμα» του θεάτρου και με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Αιμίλιο Χειλάκη, Χρήστο Στέργιογλου, Θανάση Ιωάννου, Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη.

Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Μουσική Σύνθεση: Λεωνίδας Κυρίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Σακατζής
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Μουσικός Μαρσέλ: Λεωνίδας Κυρίδης
Λουίζα: Ανατολή Φωτιάδου
Σανέλ: Ζάρα Γεωργία
Γιαγιά: Χαρά Γκιουσλή
Σουζάνα: Αμαλία Θεοχαρούδη
Γκάμπυ: Βάσω Χαραλαμπίδου
Αυγουστίνα: Νίκη Στρατηγέα
Κατρίν: Ελένη Πολυζώνη
Πιερέτ: Ερμιόνη Κουζανίδου

Δημιουργικό αφίσας: Αποστόλης Μακρογιαννίδης

Πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη
Τηλ. 2313 302833, 835
www.pavlosmelas.gr

Πηγή Δήμος Παύλος Μελάς

Keywords
Τυχαία Θέματα