Βενιζέλος για εξελίξεις στον ΔΟΛ: Ακραία εκδήλωση λαϊκισμού η επίθεση στον Τύπο

14:28 19/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Το να επιτίθεται ένας πρωθυπουργός σε εφημερίδες είναι ακραία εκδήλωση λαϊκισμού, τόνισε σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε λόγο για επιχείρηση ελέγχου των εφημερίδων μέσω εκβιασμού.

Αναφερόμενος

στον Βασίλη Μουλόπουλο, είπε ότι είναι εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ένας άνθρωπος που παίζει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση εξουσίας, και διερωτήθηκε: «Ποιος μπορεί να με πείσει ότι η μετάκλησή του να αναλάβει την προσπάθεια διάσωσης του ΔΟΛ είναι αθώα και δεν είναι μια προσπάθεια πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού ελέγχου του συγκροτήματος;».

Σχετικά με όσα είπε ο πρωθυπουργός περί προπηλακισμού του από τις εφημερίδες του ΔΟΛ, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για παράδοξη νοοτροπία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν καταλάβει τι είδους κριτική ασκούσαν ως αντιπολίτευση. Το να επιτίθεται ένας πρωθυπουργός σε εφημερίδες είναι ακραία εκδήλωση λαϊκισμού».

«Ο πολιτικός, με την κατάλυση του Τύπου, τον μετατρέπει σε αντίπαλό του, με απότοκο και προβλήματα πολιτικής πολυφωνίας. Το είδαμε αυτό όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δεν επέτρεψε στο δίκτυο CNN να του απευθύνει ερώτηση μιλώντας για fake news. Αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης την βλέπουμε όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην Πολωνία , την Ουγγαρία και άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απέτυχαν να ελέγξουν το τηλεοπτικό τοπίο και τώρα βλέπουμε ότι γίνονται ακόμη μεγαλύτερα ατοπήματα στο χώρο των εφημερίδων» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιχείρηση ελέγχου των εφημερίδων μέσω εκβιασμού. «Αυτό όμως δεν το ανέχεται μία σύγχρονη πλουραλιστική κοινωνία. Η εφημερίδα δεν ανήκει στον Ψυχάρη, ανήκει στους αναγνώστες και τους εργαζόμενους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εφημερίδες, όπως τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, έχουν μια άυλη αξία, και αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει κανένα σύστημα εξουσίας όσο κι αν επιχειρήσει».

Όσον αφορά στη δικαστική «περιπέτεια» του κ.Ψυχάρη τόνισε: «Σίγουρα τελείς υπό πίεση όταν οι πιστώτριες τράπεζες κινούν τη διαδικασία της πτώχευσης ουσιαστικά, της εκκαθάρισης εν λειτουργία, όταν σου κλείνουν τις πιστωτικές γραμμές, όταν δεν επιτρέπουν να πληρωθεί ούτε καν το προσωπικό για αυτά που επί μήνες αναμένει να πληρωθεί, για τα δεδουλευμένα και βεβαίως όλα αυτά επισημοποιήθηκαν με έναν απροκάλυπτο τρόπο.

Εδώ (σσ. στην περίπτωση Μουλόπουλου) δεν πρόκειται για επιστράτευση ενός δημοσιογράφου με παράδοση στον ΔΟΛ, αλλά για έναν άνθρωπο που είναι εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, πρόεδρο μέχρι χθες του ΔΣ της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, έναν άνθρωπο με καθοριστικό, πολύ σημαντικό ρόλο στην άσκηση της εξουσίας, έστω από παράπλευρες θέσεις, ποιος λοιπόν μπορεί να πειστεί ότι αυτή μετάκλησή του για να αναλάβει την προσπάθεια διάσωσης του ΔΟΛ είναι αθώα και όχι μια προσπάθεια πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού ελέγχου επί του συγκροτήματος Λαμπράκη, που όπως είπα είναι ένας μηχανισμός ενημέρωσης, ένας ιδεολογικός μηχανισμός, τελικά ένας θεσμός της δημοκρατίας».

«Το να επιχειρείς να ελέγξεις μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις – ποινικές, χρηματοοικονομικές και πολιτικές – ένα συγκρότημα εφημερίδων που ανήκει στον χώρο του προοδευτικού κέντρου είναι κάτι που δεν ανέχεται μία σύγχρονη, πλουραλιστική δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 9,84.

Keywords
Τυχαία Θέματα