Βαρουφάκης: Στο Eurogroup δεν άκουγαν καν τις προτάσεις μου!

16:40 28/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Στο θέμα του ελληνικού χρέους και της αναγκαίας αναδιάρθρωσής του αναφέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με άρθρο του στο project-syndicate. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «το νόημα της αναδιάρθρωσης ενός χρέους είναι η μείωση του ύψους των νέων δανείων που χρειάζονται για να σώσουν μια αφερέγγυα οντότητα. Οι δανειστές προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους για να πάρουν μεγαλύτερη αξία πίσω και να δώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα νέα

χρήματα στην αφερέγγυα οντότητα».

Όπως όμως υπογραμμίζει στη συνέχεια, οι δανειστές της Ελλάδας μοιάζουν να αδυνατούν να εκτιμήσουν αυτήν την λογική οικονομική αρχή.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ένα σαφές μοτίβο αναδεικνύεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο ίδιος παραδέχεται πως οι δανειστές της Ελλάδας το 2010 έδωσαν δάνεια στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή οποιαδήποτε αναφορά σε αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείτο απαράδεκτη. Το 2012 οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας υπέστησαν ένα κούρεμα της τάξης του 54%. Έπειτα, νέα δάνεια δόθηκαν προς τη χώρα, ενώ τον Νοέμβριο το Eurogroup δεσμεύτηκε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 όταν το ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το 2015, ωστόσο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει επιτευχθεί, οι δανειστές της Ελλάδας αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά διαιωνίζει το ίδιο μοτίβο αναφορικά με το χρέος που επαναλαμβάνεται εδώ και πέντε χρόνια, τοποθετεί δηλαδή το θέμα του χρέους στο τέλος μια ακολουθίας δημοσιονομικών περιορισμών, οικονομικής σμίκρυνσης και αποτυχίας του προγράμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επί υπουργίας του, έκανε μια σειρά προτάσεων προς τους δανειστές -τις οποίες αποκαλεί smart debt swaps- για τον περιορισμό του ποσού νέας χρηματοδότησης που θα χρειαζόταν η χώρα. Αυτές όμως απορρίφθηκαν. Για την ακρίβεια… δεν συζητήθηκαν καν, καθώς σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών η πολιτική βούληση του Eurogroup ήταν να αγνοούν τις προτάσεις της ελληνικές πλευράς, να αφήσουν τις διαπραγματεύσεις να αποτύχουν, να επιβάλουν τραπεζική αργία και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να συναινέσει σε όλα, μεταξύ αυτών ένα νέο δάνειο τριπλάσιο από αυτό που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά.

«Για ακόμη μια φορά οι δανειστές έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο, επιμένοντας να συμφωνηθεί το νέο δάνειο πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση χρέους», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα