Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μη χρειαστούμε νέα δανεικά

14:59 8/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε μετά την πρωτολογία του αντέκρουσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό«, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι μια πολύ πιο διαφανής διαδικασία σε σχέση με τις συνδιασκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στους

τρεις θεσμούς και όχι το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι ένα δημοκρατικό όργανο; αναρωτήθηκε, εκτιμώντας παράλληλα πως αν οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν θα είχε υπάρξει συμφωνία εδώ και καιρό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη, η Ελλάδα έχει καταθέσει εδώ και καιρό προτάσεις, όπως το κείμενο των 47 σελίδων.

Έχουμε δεσμευτεί να πιάσουμε τους στόχους της ευρωζώνης, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς το μείγμα της πολιτικής, πρόσθεσε. Το να μην αναγνωρίζονται τα ισοδύναμα που προτείνουμε είναι σαν η ΕΕ να απαιτεί αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις τεχνοκρατών.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε πως η κυβέρνηση πρώτη και εξαρχής είχε εκφράσει την άποψη ότι οι πρόωρες συντάξεις πρέπει να καταργηθούν.

Διέψευσε δε την άποψη που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει κρυφή ατζέντα grexit, σημειώνοντας πως αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα είχε ερμηνεύσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ως εντολή για ρήξη και όχι για συνέχιση και εμβάθυνση των διαπραγματεύσεων.

Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης, ανέφερε, και πρόσθεσε πως ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη βιωσιμότητα του προγράμματος, για να μπορούν δηλαδή να επιστραφούν τα δανεικά.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό επικεφαλής του ΕΛΚ, που είχε προχωρήσει σε σκληρή επίθεση εναντίον του, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι όταν η Γερμανία πνιγόταν στα χρέη η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη, διαγράφοντας το 60 % των δανείων.

Απευθυνόμενος δε στον Γκι Φέρχοφσταντ, που τον είχε κατηγορήσει για έλλειψη μεταρρυθμιστικής θέλησης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση, αν και περισσότερο διαπραγματεύεται αυτούς τους πέντε μήνες παρά κυβερνά, ωστόσο άνοιξε κάποια ζητήματα, όπως τη λίστα Λαγκάρντ και περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

«Ζητάμε τη στήριξή σας για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

«Η συζήτηση δεν αφορά όμως μόνο την χώρα μας, αλλά κα ολόκληρη την ΕΕ», είπε, ενώ προανήγγειλε ότι αύριο η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αύριο συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του με μια αναφορά στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, θυμίζοντας πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα