Τσίπρας: Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο – Έχω όλα τα χαρτιά μου ανοιχτά

14:51 8/7/2015 - Πηγή: Aixmi

«Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο, δεν έχω κλειστά χαρτιά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο δεύτερο μέλος της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας ότι αν ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα το είχε ήδη κάνει.

«Δεν έχουμε κάποιο κρυφό σχέδιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων των ξένων έλεγε ότι το δημοψήφισμα

είναι για Ναι ή Όχι στο ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως ενίσχυση της προσπάθειας για κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αύριο, θα κατατεθούν εκ νέου προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων. «Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την ΕΕ και την ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά», τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι «είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους στόχους. Αν όχι, τότε στις χώρες δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές, αλλά να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες για να φέρνουν εις πέρας το πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι αν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πολύ καιρό. Όπως είπε, επί πέντε μήνες, η Αθήνα διαπραγματεύεται με τρεις θεσμούς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ, του εξήγησε τι σημαίνει αλληλεγγύη, υπενθυμίζοντάς του ότι η μεγαλύτερη στιγμή αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης ήταν όταν, το 1953, η Γερμανία μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους έλαβε διαγραφή χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα