Τσίπρας στη WSJ: Ρύθμιση χρέους χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους

09:43 21/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Με άρθρο του στη Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Είναι καιρός να δώσουμε χώρο την Ελλάδα να αναπτυχθεί» ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην οικονομική κκρίση που ταλανίζει τη χώρα του, το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και τους πιστωτές.

Όπως σημειώνει «η χώρα μου δεσμεύθηκε να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και

οι δανειστές πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος«.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά το άρθρο του επισημαίνοντας πως «η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε τη διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργούν η δημογραφική εξέλιξη, η πορεία του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης«.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ειναι έτοιμη να μπει σε μονοπάτι ανάπτυξης καθώς έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει εφαρμόσει εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη.

Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει, κάτι που αναγνώρισε και το ΔΝΤ αναθεωρώντας προς τα πάνω τις δικές του προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 3,3% από 0,1% του ΑΕΠ για το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ για το 2017.

«Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος- ούτε καν μία δεκάρα. Οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν» γράφει ο πρωθυπουργός κι επισημαίνει ότι «η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος«.

Keywords
Τυχαία Θέματα