Τσίπρας: Ατζέντα της πιο σκληρής Δεξιάς ο φόβος και η κινδυνολογία

11:58 17/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Παίρνοντας τον λόγο απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι «ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από έναν χρόνο από την εκλογή του κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση. Ήρθατε στη Βουλή σήμερα για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός πρόκειται

για «απεγνωσμένη προσπάθεια του Μητσοτάκη να δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρξει έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα. Θέμα με την εγκληματικότητα βεβαίως υπάρχει, όπως υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια» και σημείωσε: «Η εγκληματικότητα είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια».

Και πραγματοποίησε νέα επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Όλοι έχουμε καταλάβει ότι εδώ έχετε έρθει για να στήσετε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Παρά την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε κλίμα τα στοιχεία σας διαψεύδουν. Έρχεστε εδώ για να κάνετε εντυπώσεις. Μόνο για αυτό είστε, για εντυπώσεις» και συνέχισε:

«Παραβατικότητα στον τόπο υπάρχει, όπως υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του ’80 στα Εξάρχεια υπήρχαν επεισόδια. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι τα φαινόμενα στα Εξάρχεια ή στο Ζεφύρι έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια».

O πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάποιος επικοινωνιολόγος θα σύστησε στον κ. Μητσοτάκη «να αναδείξει την ατζέντα του φόβου, προκειμένου να συγκροτήσει συγκροτημένη αντιπολιτευτική γραμμή. Παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής Δεξιάς είναι o φόβος και η κινδυνολογία για την οικονομία, ο φόβος και η κινδυνολογία για την ασφάλεια, ο φόβος και η κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα».

Επιπλέον είπε ότι την ίδια ατζέντα υιοθέτησε και ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία: «Αυτή είναι η γραμμή που συνδέει την παλιά δεξιά με τη νέα, η πολιτική του φόβου, αλλά και η ακροδεξιά. Πολύ μικρή η απόσταση που συνδέει τη βαριοπούλα από τα έδρανα τα βουλευτικά και τα υπουργικά της ΝΔ στην περίπτωση του κ. Βορίδη».

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο από τον κ. Μηταοτάκη για το ταξίδι του στη Γερμανία: «Πείτε μας κ. Μητσοτάκη τι πήγατε να κάνετε στη Γερμανία λίγες μέρες πριν από το το κρίσιμο Eurogroup. Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4 δισ. ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος; Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο δεν παίρνετε σαφή θέση» επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του υπέδειξε στον πρωθυπουργό πως «Όταν είστε 15 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις να είστε πιο προσεκτικός όταν κάνετε υποδείξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση«.

Και πρόσθεσε: «Δεν με πείσατε ότι έχετε κάποιο σχέδιο την έξαρση της μικρής και μεσαίας βίας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς. Περισσότερο ανασφαλείς από ό,τι πριν από δυο χρόνια. Έχετε βάλει τη χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι, το πού θέλετε να την πάτε το γνωρίζετε μόνο εσείς«.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πριν από ένα χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμη. Μέσα σε 45 ημέρες είχαμε διαρροή 2,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Δεν σας εμπιστεύεται κανείς. Θα μπούμε κ. Τσίπρα στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο; Θέλετε ή δεν θέλετε την επένδυση στο Ελληνικό κ.Τσίπρα; Τι πιστεύετε πραγματικά για αυτή την επένδυση;«.

«Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έτσι χτίζεται η αξιοπιστία. Η χώρα χρειάζεται μικρότερο πλεονάσματα. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε και αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο Βερολίνο διευκρίνισε πως «είπα σε Μέρκελ Σόιμπλε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο δημοσιονομικό αέρα».

Έθεσε την ανάγκη να τελειώνει εδώ οποιαδήποτε συζήτηση για δραχμή υπογραμμίζοντας: «Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής. Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να παραμείνει σε αυτήν. Κάθε φορά που τα στελέχη σας ανακινούν θέμα δραχμής, οι καταθέσεις φεύγουν, τα spreads ανεβαίνουν. Γιατί φτάσαμε πάλι σε αυτό το σημείο κ. Τσίπρα; Επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος, δεν έχετε μάθει τίποτα; Χρειαζόντουσαν τα μέτρα που μας ζητάνε σήμερα αν η αξιολόγηση έκλεινε τον Φεβρουάριο του 2016;».

Keywords
Τυχαία Θέματα