Τραμπ και Brexit «ενώνουν» τους Ευρωπαίους

12:54 4/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Πολλοί πιστεύουν ότι κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία. Για την ΕΕ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της. Αρκούν όμως οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διερωτάται η Deutsche Welle.

Παρά τις κρίσεις που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ΕΕ, η αποδοχή της από τους πολίτες αυξάνεται αργά αλλά σταθερά, τόσο στη Γερμανία όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό

προκύπτει από δημοσκόπηση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτή, το 37% των ερωτηθέντων Γερμανών έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αύξηση της αποδοχής εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις στο 29%. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν μια αρνητική εικόνα για την Ένωση υποχώρησε από το 29% στο 21%.

Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζουν τα σχετικά στοιχεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: θετική εικόνα για την ΕΕ έχει το 35% (+1%) ενώ αρνητική το 25% (-2%). Την πιο θετική εικόνα για την ΕΕ έχουν οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών και μάλιστα σε ποσοστό 42%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Γερμανία Ρίχαρντ Κιούνελ έκανε λόγο για «αλλαγή κλίματος» που συνδέεται μεταξύ άλλων και με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και την εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και πάλι σε μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία και τις ευκαιρίες που δίνει η ΕΕ», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών (85%, +3%) και των πολιτών της ΕΕ (75%, +1%) τάσσονται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας. Το 45% των Γερμανών πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Τον Μάιο του 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχονταν ακόμη στο 56%. Την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ στηρίζει μόλις το 25% ενώ το 68% είναι κατά.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα