Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια

22:03 14/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας καλεί Αθήνα και Σκόπια το ΝΑΤΟ.

Με αποκλειστικές δηλώσεις στο «Εθνος της Κυριακής», ανώτεροι αξιωματούχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προτρέπουν τα Σκόπια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, διότι

και αυτές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μέλος ένα κράτος.

Από πλευράς ΝΑΤΟ τονίζεται ακόμη ότι όλες οι αποφάσεις των χωρών-μελών του -άρα και αυτών που αφορούν στη διεύρυνση- λαμβάνονται με ομοφωνία.

Συνεπώς, η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Σε ερώτηση του «Εθνους της Κυριακής» για το πώς βλέπει το ΝΑΤΟ τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και στη διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για το αν υπάρχει αισιοδοξία ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δηλώνουν αισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι θα υποστηρίξουν τις περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Ειδικότερα, τονίζουν: «Mας δημιουργεί αισιοδοξία η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και υποστηρίζουμε περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ (η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα) να γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στον στόχο της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων. Από το 1999 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο και βοήθησαν στην εδραίωση των νέων χωρών και των τοπικών κοινωνιών. Αυτό έχει κάνει την περιοχή πιο ασφαλή και πιο σταθερή. Εχουμε γραφεία στο Σεράγεβο, στο Βελιγράδι και στα Σκόπια, για να προωθούμε τον πολιτικό διάλογο και να συμβάλουμε σε πρακτικά ζητήματα. Δύο χώρες στην περιοχή έχουν προοπτική να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και έχουμε ενισχυμένη συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των χωρών στην περιοχή. Δημοκρατικές αξίες, κράτος δικαίου, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Και καταλήγουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις χώρες της περιοχής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι προς όφελος των πολιτών τους, των χωρών τους και ολόκληρης της ευρωατλαντικής οικογένειας. Οι πόρτες της Συμμαχίας είναι ανοιχτές για όποια χώρα πληροί τις προϋποθέσεις».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

The post Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα