Θύελλα αντιδράσεων στα νησιά για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας

21:24 10/2/2020 - Πηγή: Aixmi

Αρνητικοί είναι δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου στο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, επιτάσσοντας εκτάσεις. Όπως λένε, δεν είχαν ενημερωθεί, αλλά έμαθαν τα νέα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, έκανε λόγο για αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση και έκανε γνωστό ότι πρότεινε στον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να απόσχουν από την συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη που έχει προγραμματιστεί για

την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, δήλωσε ότι προχωρούν σε γενική συνέλευση για την απόφαση που πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. «Η τοποθεσία ΄Καράβας΄, για τη δημιουργία δομής που θα αντικαταστήσει τη Μόρια, βρίσκεται σε απόσταση 3,5-4 χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό, Πεδή, και 8-9 χιλιόμετρα από το Μανταμάδο. Είναι πλάτωμα στρατηγικής σημασίας, όπου γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις. Επίσης, βρίσκεται σε δασική έκταση που, αν αρπάξει φωτιά, θα καούμε όλοι. Το επάγγελμά μου είναι πυροσβέστης και το ξέρω πολύ καλά αυτό. Τέλος, εκεί δραστηριοποιούνται οι κτηνοτρόφοι μας, με πάνω από 4.000 αιγοπρόβατα. Θα ξεκληριστούν», είπε.

Στη Χίοοι θα χωροθετηθεί νέο κέντρο στη λεγόμενη «Θέση 17», στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου–Βολισσού, (τοποθεσία Κρητικού Λάκκος/Ψείρα), που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. «Το 17 αποτελεί δημόσια και δημοτική έκταση και βρίσκεται εκτός των ορίων της κοινότητας Βροντάδου. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ο αριθμός των 5.000 και πλέον μεταναστών που έχει σχεδιαστεί, ο οποίος στην πράξη σημαίνει από 7.000 ως 10.000. Επίσης ελπίζουμε πως οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες, παρόλο που το κλίμα στην περιοχή δεν βοηθάει σε αυτό», είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Βροντάδου Μαριάννα Πελαντή.

Στη Σάμο προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Μυτιληνιών, η οποία θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Αρχικά προγραμματιζόταν να έχει δυναμικότητα 1.200 ατόμων, αλλά στη συνέχεια αυτή διευρύνθηκε.

«Η εκ των υστέρων επίταξη της ευρύτερης περιοχής μας βάζει σε ανησυχία», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, Γιώργος Ελευθερόγλου. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί το χωριό μου δύο φορές σε ανύποπτο χρόνο και έχει καθίσει στο τραπέζι μου. Θέλω να πιστεύω ότι κρατάει το λόγο του και κυρίως αυτό που λέει συνέχεια ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Εγώ έχω στα χέρια μου απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει πως η νέα δομή θα έχει 1.200 άτομα. Αν εδώ έρθουν 5.000 σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν κρατάει τον λόγο του».

Αντίθετος στη δημιουργία νέας δομής είναι ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, τονίζοντας ότι το νησί έχει 8,000 κατοίκους και σήμερα φιλοξενούνται 3,500 άτομα σε έκταση 10 στρεμμάτων στα Λέπιδα που κανονικά χωρά το πολύ 800. «Τι θα συμβεί τώρα εάν επιτάξουν μια έκταση 60-70 στρεμμάτων;»

Στην Κω η επίταξη αφορά επέκταση της υπάρχουσας δομής στο Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή ώστε να χωρά 2.800 άτομα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Θοδωρής Πάχος τονίζει ότι σήμερα σε δομή χωρητικότητας 1200 ατόμων υπάρχουν 4.500. Δίπλα σε κοινότητα με 3.000 μόνιμους κατοίκους και σε τουριστική περιοχή για 10.000 επισκέπτες. 

The post Θύελλα αντιδράσεων στα νησιά για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα