Τα τραγούδια μας, ανάχωμα στη θλίψη…

15:51 22/7/2014 - Πηγή: Aixmi

1998, στο υπόγειο του ODEON στη Μεσογείων, ηχογραφούμε τον πρώτο μας δίσκο σε παραγωγή Θάνου Μικρούτσικου από τη Minos-Emi, με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο…

Όταν οι ηχογραφήσεις τελείωσαν μετά από τρεις μήνες δεν μπορούσαμε να βρούμε τίτλο με τίποτα. Ένα πρωί έρχεται στο studio ο Κώστας Θωμαΐδης και του λέει ο Μικρούτσικος εάν έχει καμιά ιδέα για το ποιός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δίσκου.

Ακούει τα τραγούδια ο Θωμαΐδης (καθότι και παραγωγός του δεύτερου είχε την

ευχέρεια να δίνει τίτλους) κι έτσι έγινε ο νονός του δίσκου «Σ’ αυτόν τον τόπο που άλλαξε χρώμα». Ήταν η πρώτη μας γνωριμία. Εγώ, βέβαια, τον ήξερα μέσα από τις δισκογραφικές δουλειές με τον Μικρούτσικο στον καταπληκτικό γέρο της Αλεξάνδρειας, καθώς και σε άλλες σημαντικές συμμετοχές με αξιόλογους συνθέτες.

Πάμε τώρα 20 χρόνια πίσω, την εποχή που ψαχνόμασταν εγώ κι ο αδερφός μου, να βγάλουμε τα τραγούδια μας προς τα έξω…

Εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας από τους σημαντικότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης που έβαζε ελληνική ποιοτική μουσική και γενικότερα βοηθούσε νέους καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Νικολούδης. Στα κατοπινά χρόνια τον έβλεπα σε συναυλίες να τραγουδάει Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, τα τραγούδια που είχε φτιάξει με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο και, γενικότερα, να έχει μια έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα -κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη χρονιά κυκλοφόρησε ο δίσκος μου «Όνειρα πάνω απ’ την πόλη» με βασικούς ερμηνευτές τον Θωμαΐδη, τον Νικολούδη, τον Γιάννη Κούτρα και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Φέτος αποφασίσαμε να συμπράξουμε καλλιτεχνικά (με Θωμαΐδη και Νικολούδη), κάνοντας δυο συναυλίες, η μία στις 12 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας και η άλλη στις 28 Αυγούστου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Στις δύο αυτές συναυλίες θα ακουστούν τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία. Δημιουργίες των Χατζιδάκι-Θεοδωράκη-Μικρούτσικου, τραγούδια της κάτω Ιταλίας, καθώς κι ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της θάλασσας…

Στους καιρούς που ζούμε, το τραγούδι ίσως να μην μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε… Ίσως, όμως, μπορέσει να σταθεί ανάχωμα στη θλίψη και να γίνει αρωγός στα όνειρά μας…

Keywords
Τυχαία Θέματα