Τα τελικά γκάλοπ δείχνουν ότι η Χίλαρι κερδίζει τις εκλογές

21:24 8/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στις ΗΠΑ η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν. Πριν από λίγο η τεράστιας κυκλοφορίας εφημερίδα της Καλιφόρνιας Los Angeles Times προέβλεψε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα εξασφαλίσει 352 εκλέκτορες έναντι 186 του Ντόναλντ Τραμπ. Έκανε λόγο,

δηλαδή, για άνετη επικράτησή της, μιας που για την εκλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου αρκούν 279 εκλέκτορες.

«Κλειδί» της αναμέτρησης ίσως αποδειχθούν οι Ισπανόφωνοι της χώρας, οι οποίοι στηρίζουν την υποψήφια των Δημοκρατικών αντιδρώντας στα ξενοφοβικά μηνύματα του Τραμπ. Ειδικά στην καθοριστκής σημασίας Πολιτεία της Φλόριδα, αν η κινητοποίησή τους είναι μεγάλη, δεν αποκλείεται να δώσουν τη νίκη στη Χίλαρι -πράγμα που θα σημάνει την εκλογή της.

Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Δημόσιο Σχολείο 59 στη Νέα Υόρκη για να ψηφίσει, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες. Το Μανχάταν θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών και το προβάδισμα της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να είναι μεγάλο.

Ο δισεκατομμυριούχος έφθασε στις 11.00 τοπική ώρα με αυτοκινητοπομπή από λιμουζίνες, φορώντας σκούρο κοστούμι και γραβάτα σε έντονο μπλε χρώμα. Στο πλευρό του η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα και ένα από τα εγγόνια του.

Πριν φτάσει στο εκλογικό κέντρο, δύο γυναίκες μέλη της Femen έκαναν γυμνή διαμαρτυρία εναντίον του. Όπως μετέδωσε το CNN μπήκαν γυμνόστηθες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αμερικανού υποψήφιου προέδρου και, φυσικά, συνελήφθησαν…

Λίγο αργότερα πήγε να ψηφίσει η Χίλαρι Κλίντον. Την περίμεναν περίπου 150 ψηφοφόροι, οι οποίοι την επευφήμησαν και την αγκάλιασαν.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έφτασε σε εκλογικό κέντρο της Τσιπάκουα της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει, μαζί με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, ο οποίος την υποβάσταζε, διακριτικά. «Είναι το πιο συγκινητικό συναίσθημα, γιατί ξέρω την ευθύνη που συνεπάγεται αλλά και πόσα άτομα περιμένουν την έκβαση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, εάν είμαι τυχερή και κερδίσω σήμερα» δήλωσε.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιου Χαμσάιρ, το Νιου Τζέρσεϊ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες πολιτείες, λόγω των διαφορετικών ζωνών ώρας, πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε χάρτη με τις πολιτείες-κλειδιά:

Keywords
Τυχαία Θέματα