Τα «μάζεψε» ο Ζάεφ μετά την παρέμβαση Νίμιτς

09:52 5/12/2018 - Πηγή: Aixmi

Μετά τις δηλώσεις του ΣΚοπιανού πρωθυπουργού περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στα ελληνικά σχολεία και περί ύπαρξης «Μακεδόνων του Αιγαίου», παρενέβη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ για να τον επαναφέρει στο «κλίμα της συμφωνίας». Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Τις δηλώσεις Ζάεφ ανασκεύασε

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΒΝΑ: «Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Όπως σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών σύμφωνα με το οποίο δεσμευόμαστε να μην παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας. Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι εκπαιδευτικές, γλωσσικες πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

The post Τα «μάζεψε» ο Ζάεφ μετά την παρέμβαση Νίμιτς appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα