Στην Άγκυρα ο Τίλερσον: Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να βρουν τρόπο να μειώσουν την ένταση

09:02 28/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Λόγω έλλειψης χρόνου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δεν θα συναντηθεί με την τουρκική αντιπολίτευση κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προφανώς, καθώς η επίσκεψη γίνεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, οι ΗΠΑ επιλέγουν

να μην «στενοχωρούν» τον… Σουλτάνο.

Εξάλλου, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η επίσκεψη του Τίλερσον γίνεται σε πολύ «ευαίσθητη εποχή» για την Τουρκία.

Αν και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι ένα θέμα που δεν ανήκει εκ των προτέρων στην ατζέντα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποκλείει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη. Επιπλέον, σκοπεύει να αναφερθεί τόσο στο Κυπριακό όσο και στον πόλεμο εναντίον του ISIS αλλά και στον εμφύλιο στη Συρία.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν εξετράπη των γενικών διπλωματικών του διατυπώσεων και δεν θέλησε να ασκήσει κριτική στην Τουρκία: «Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν τρόπους για να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εντάσεις. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού δεν είναι ειδικά να αναμειχθεί ο υπουργός σ ‘αυτό το θέμα. Αλλά προφανώς θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει να κινηθούν τα πράγματα προς την αποφυγή της έντασης. Και αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι κάτι, ωστόσο, που έχει εκ των προτέρων πρόθεση να κάνει σε αυτό το ταξίδι».

Keywords
Τυχαία Θέματα