Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

10:39 9/2/2019 - Πηγή: Aixmi

Με 153 «Ναι» υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, ενώ 140 βουλευτές είπαν «Όχι» και ένας ψήφισε «παρών».

Στην ονομαστική ψηφοφορία υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα,

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης. «Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Απόντες ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου. Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Νωρίτερα, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εγώ δεν θα πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα». Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζει και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει», επιτέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό με εκείνον να απαντά ότι «δεν θα το πείτε ποτέ γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Τσίπρα: «Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μια κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής».

Συνεχίζοντας την επίθεση υποστήριξε: «Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βασίστηκε σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του Κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Μια εθνική υποχώρηση συντελείται στα ερείπια βασικών κανόνων της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αντί να πάει σε εκλογές, ως θα όφειλε, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να το πράξει».

Σχετικά με τον κ. Καμμένο είπε ότι παίζει το ίδιο θέατρο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι την άνοιξη. «Τότε που ο ίδιος έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να πάνε στις Πρέσπες και να υπογράψουν μια συμφωνία που ακύρωνε την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό», ενώ για τους έξι βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία σχολίασε: «Έχουμε επίσης «ανεξάρτητους», υποτίθεται, βουλευτές – που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας… Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα… Φύγετε! Φύγετε, μαζί με τους φόρους, τα δύο σας μνημόνια, την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις: «Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορεί όμως να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε! Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι» και πρόσθεσε ότι «στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», είπε.

Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. «Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές. «Εχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας», είπε.

Είπε ότι τα περί «σικέ διαζυγίου» με τον κ. Καμμένο, που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, μετά έγινε από εκείνον «εκβιαστικό διαζύγιο».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε προς τον κ.Μητσοτάκη ότι με τις πλάτες τους κ. Βέμπερ έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «4,5% δεν είχατε υπογράψει;», του είπε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

The post Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα