Σε κυβερνο-επίθεση οφείλεται η διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο το Κίεβο

18:04 11/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Μία διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο την πρωτεύουσα τη Ουκρανίας, Κίεβο, φαίνεται πως οφείλεται σε κυβερνο-επίθεση και το περιστατικό διερευνάται από τις αρχές. Το μπλακάουτ διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και έλαβε χώρα πριν από τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC,

η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Information Systems Security Partners (ISSP) υποστηρίζει ότι το περιστατικό συνδέεται με ένα άλλο μπλακάουτ που είχε συμβεί το 2015 και οφειλόταν σε επίθεση από χάκερς και το οποίο είχε επηρεάσει τουλάχιστον 225.000 οικοδομήματα.

Ανέφερε επίσης, ότι μια σειρά από άλλες πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις στην Ουκρανία σχετίζονται με το περιστατικό.

Η διακοπή ρεύματος του Δεκεμβρίου αναλογούσε σε απώλεια του ενός πέμπτου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου τη συγκεκριμένη ώρα της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo.

Η διακοπή επηρέασε τον υποσταθμό Pivnichna, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο μέρος της πόλης και των γύρω περιοχών και διήρκησε μέχρι τη 01:00.

«Οι επιθέσεις του 2016 και του 2015 δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι επιθέσεις του 2016 έχουν γίνει πιο περίπλοκες και είναι καλύτερα οργανωμένες», δήλωσε ο Ολέκσι Γιάνσκι, επικεφαλής των εργαστηρίων της ISSP.

Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι διαφορετικές εγκληματικές ομάδες φαίνεται πως συνεργάζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ερευνήτρια στην εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Honeywell Industrial Cyber Security Lab, Μαρίνα Κροτόφιλ, η οποία βοήθησε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι «η επίθεση του Δεκεμβρίου 2016 δεν είχε σκοπό να προκαλέσει δραματικές συνέπειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα