Ψηφίζουν σήμερα οι Ισπανοί

13:40 20/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Έπειτα από μία μεγάλη προεκλογική μάχη και με σχεδόν τον μισό εκλογικό πληθυσμό αναποφάσιστο, ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στην Ισπανία.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδιναν νικητή τον απερχόμενο πρωθυπουργό του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), εντούτοις η αδιαφιλονίκητη πλειοψηφία που είχε εξασφαλίσει την περασμένη τετραετία, φαίνεται πως σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι επισφαλής και οι συμμαχίες την επόμενη ημέρα είναι το πιθανότερο σενάριο. Πάντως οι ισπανικές κάλπες είναι… βουβές, καθώς

η αδιευκρίνιστη ψήφος παρέμενε στο 41-42% στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η στάση του ως προς τις πιθανολογούμενες κυβερνητικές συμμαχίες, εκτός από το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), που έχει τονίσει πως είτε μπορεί να στηρίξει το ΡΡ κυβερνητικά εάν προταθεί άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία πλην του Ραχόι ή ότι θα απέχει στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, προκειμένου, μειώνοντας το μέτρο, να διευκολύνει την έγκριση του υποψηφίου του κόμματος που θα έρθει πρώτο.

Μέχρι και την ύστατη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών – που απειλούνται ιδιαίτερα από τις διαρροές ψήφων προς τους Ciudadanos και το Podemos αντίστοιχα — κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουν τη συσπείρωση των υποστηρικτών τους. Από την άλλη, τα μικρότερα κόμματα ύψωσαν τη σημαία της ανανέωσης, της μάχης κατά του δικομματισμού και της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, που αυτός συνεπάγεται.

Η ψήφος των νέων ψηφοφόρων (περίπου 8 εκατομμύρια) κρίνεται αποφασιστική, καθώς μεγάλο μέρος από τη δημοφιλία του Podemos εντοπίζεται ακριβώς στο νεανικό ακροατήριο. Όμως, βάσει των περασμένων στατιστικών στοιχείων, μόλις το 40% των νέων πηγαίνει τελικά να ψηφίσει, έναντι του 80% των 8 εκατομμυρίων συνταξιούχων που βρίσκει τον δρόμο για την κάλπη.

Πάντως, αναλυτές αναφέρουν ότι με βάση το αποτέλεσμα, η σύνθεση της επόμενης ισπανικής Βουλής θα είναι ενδεικτική του τέλους εποχής του σχεδόν 35ετούς δικομματισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα