Προσφυγή 10 κατοίκων στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό -Ανάμεσά τους Βαλαβάνη και Πορτάλιου

21:35 4/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Νέο μπλόκο στην επένδυση στο Ελληνικό μετά από προσφυγή 10 κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέα νεώτερα μνημεία και συγκεκριμένα κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η αίτηση των 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συζητήθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Μεταξύ των μελών είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου,

η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη.

Πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτηρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη, τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Ακόμη, επισήμαναν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεώτερα κτήρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002), ενώ τόνισαν ότι είναι πλημμελής και εσφαλμένης αιτιολογία της επίμαχης υπουργικής με την οποία δεν χαρακτηρίζονται τα εν λόγω κτήρια ως διατηρητέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα