«Πόλεμος» καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες -Παππάς: Θα πληρώσετε

19:35 4/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών προσέφυγαν σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της προωθούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Ειδικοτερα στρέφονται τόσο κατά του αριθμού των νέων δημοπρατούμενων αδειών, που καθορίστηκαν στις 7, όσο και κατά της τιμής εκκίνησης που καθορίστηκε για κάθε άδεια στα 35 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας, συνεργάτες του υπουργού Νίκου Παππά ανέφεραν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι του ΕΣΡ και όχι της κυβέρνησης -και, μάλιστα, έχουν ληφθεί ομόφωνα.

Η

Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), αλλά και οι σταθμοί ΣΚΑΪ και Star ξατέθεσαν τις προσφυγές ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Όπως αναφέρεται στις προσφυγές, οι υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, ενώ υποστηρίζεται ότι η τιμή των 35 εκατ ευρώ δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Συνεργάτες του υπουργού Νίκου Παππά σχολίασαν ότι “οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα. Και το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης. Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα