Πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ με σκληρό πλαφόν χρέους

08:50 21/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας ύψους 1,6 δισ. ευρώ ενέκρινε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συνεδρίασε χθες υπό την ηγεσία της επικεφαλής Κριστίν Λαγκ΄ρντ και με την παρουσία του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με την απόφασή του, επιβλήθηκε σκληρό πλαφόν στο χρέος, κάτι που δυσχεραίνει την έξοδο της Ελλάδας

στις αγορές ομολόγων και επίσης πιέζει τους Ευρωπαίους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να μπορεί η χώρα μας να αυτοχρηματοδοτηθεί από τις αγορές σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά συγκεκριμένα στο πλαφόν, ο όγκος του χρέους κεντρικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί τα 325 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Το Ταμείο, με την απόφασή του, προτρέπει την Αθήνα να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι να βασιστεί στη συσσώρευση νέου χρέους.

Επίσης, το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα 86 δισ. ευρώ που θα καταβάλουν οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα θα λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου Μνημονίου που έχει συναφθεί με τους Ευρωπαίους.

Η έγκριση δόθηκε επί της αρχής, που σημαίνει πως τα χρήματα θα παρακρατηθούν τουλάχιστον έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και στην έκθεσή του ζητεί από τους εταίρους να υιοθετήσουν πιο «ρεαλιστικές» υποθέσεις για την πορεία του και συστήνει εκ νέου τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2022 κι έπειτα.

Επιπλέον, το Ταμείο εκφράζει τις ανησυχίες του για τον όγκο των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τις ελληνικές τράπεζες και ζητεί τη διενέργεια νέων τεστ αντοχής των τραπεζών και αξιολόγησης των περιουσιακών τους στοιχείων πριν από την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα