Φονικός σεισμός στην Κω: 2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές | Photos & Videos

07:59 21/7/2017 - Πηγή: iPop
| Photos

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές είναι ο πρώτος απολογισμός του φονικού σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στην Κω στις 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους και τους τουρίστες, οι οποίοι έψαχναν πανικόβλητοι ένα μέρος να περάσουν το βράδυ.

Οι πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαιώθηκαν απ’ τις δηλώσεις του δημάρχου της Κω, κ. Κυρίτση, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως έχει γίνει γνωστό, πέντε απ’ τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρονται

με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ο Διοικητής Νοσοκομείου Κω, Νεκτάριος Γεωργαντής, δήλωσε στον Real FM ότι ένας τραυματίας έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο του πόδια, ενώ ένας άλλος έχει χάσει το μάτι του. Περί τα 100 άτομα μετέβησαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 78 ήταν ελαφρά τραυματίες, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκαν να παραμείνουν στο νοσοκομείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο νεκροί είναι Τουρκικής και Σουηδικής καταγωγής.

Ανάμεσα στους τραυματίες φέρεται να είναι δυο Έλληνες και δύο Σουηδοί. Ακόμα τρεις σοβαρά τραυματίες, μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος, διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ζημιές στο λιμάνι

Ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε κι ένα μίνι «τσουνάμι», απ’ το οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο λιμάνι, το οποίο δεν είναι πλέον λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπίρτζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Ο κ. Σαντορινιός υφυπουργός Ναυτιλίας, ανέφερε απ’ την πλευρά του ότι δύτες θα πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 8 χλμ.

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ, 26 χλμ βόρεια της Λέρου.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο μέτρησε πως εν συνεχεία ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια.

Κάτοικοι και τουρίστες πέρασαν το βράδυ στους δρόμους, ενώ το πρωί της Παρασκευής μετέβη στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον κ. Σπίρτζη.

ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και πολίτες αναζητούν στα συντρίμμια τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Κατέρρευσαν κτίρια

Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές που υπέστησε η Κως απ’ τον ισχυρό σεισμό. Συγκεκριμένα, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Παράλληλα, σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Στο νησί μετέβη ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.

Photo: aegeanews.gr

The post Φονικός σεισμός στην Κω: 2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές | Photos & Videos appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα