Πολιτισμός – Τουρισμός: πάνε δυο-δυο στη Χίο

11:31 31/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο πολιτισμός ανοίγει το δρόμο στον τουρισμό: υπόσχεση συχνή στα χείλη των πολιτικών, που σπάνια όμως γίνεται πράξη. Λαμπρό παράδειγμα εφαρμογής της δίνει το νησί της Χίου, όπου για δέκατη έκτη χρονιά συνεχίζονται οι επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Euroclassica, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την προώθηση της εκμάθησης των κλασικών γλωσσών, αρχαίας ελληνικής και λατινικής, και της Ομηρικής Ακαδημίας.

Διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές και φοιτητές από όλα

τα Πανεπιστήμια του κόσμου, έρχονται στο νησί του Ομήρου και μετέχουν στις δραστηριότητες αυτές με ποικίλους τρόπους: σεμινάρια, διαλέξεις, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Το κύριο αντικείμενο των συζητήσεων και των εκδηλώσεων της Ομηρικής Ακαδημίας είναι ο Όμηρος και η επίδρασή του στη νέα ελληνική φιλολογία και στις φιλολογίες όλου του κόσμου. Έτσι, οι Ελληνιστές αλλά και οι φοιτητές των κλασικών και ελληνικών ευρύτερα σπουδών, έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν για ένα σύντομο διάστημα την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό στη διαχρονική του εξέλιξη και να απολαύσουν πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις στο Ομήρειο Κέντρο της Χίου και στη Δασκαλόπετρα, στο βράχο παρά θίν’ αλός, όπου τον 8ο αιώνα π.Χ. δίδασκε ο θείος ποιητής Όμηρος.

Και είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις αναγνωρισμένους, βιρτουόζους Ομηριστές αντάμα με νέους πρωτόπειρους μαθητές τους να διακατέχονται από ομηρικό «οίστρο». Κάθε χρόνο ορισμένοι από τους εκλεκτούς αυτούς επιστήμονες και ερευνητές Έλληνες και ξένοι ανακηρύσσονται επίτιμοι δημότες της Χίου, και όσοι από αυτούς επιστρέφουν στις πατρίδες τους γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, γίνονται «Έλληνες», όπως ο Ισοκράτης ονόμαζε «τους της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντες».

Στο διάστημα παραμονής τους στο νησί οι ξένοι επιστήμονες έχουν τη
δυνατότητα να προσεγγίσουν τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής και τις
παραδόσεις, τους χορούς και τα τραγούδια του νησιού.
Πόσο αλήθεια μπορεί ο Πολιτισμός μιας χώρας να βοηθήσει την οικονομική της ανάπτυξη να ανοίξει τους ορίζοντές της στους εταίρους και φίλους της, να αναδείξει τη διαχρονικότητα των αξιών και ιδεωδών της. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο ελληνικό νησί χάρη στην υποδειγματική συνεργασία του Δήμου, της Μητρόπολης, όλων των πολιτιστικών φορέων και πνευματικών κέντρων της Χίου και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Για τον Όμηρο ερίζουν πολλές πατρίδες. Είναι καιρός να ερίζουν πολλές περιοχές της πατρίδας μας για μια ευτυχή συνύπαρξη Πολιτισμού – Τουρισμού.

Όλη η Ελλάδα μπορεί, γιατί κάθε γωνιά της έχει τη δική της ιστορία, τις
δικές της παραδόσεις, τη δικιά της ομορφιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα