Ποινικές διώξεις για δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ -Μητσοτάκης: Tελευταία παράσταση

19:06 29/3/2019 - Πηγή: Aixmi
H Οικονομική Εισαγγελία ζητά να ασκηθούν καουργηματικές ποινικές διώξεις σε περίπου 115 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε παράγοντες πέντε τραπεζών, για επισφαλείς δανειοδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ και παραπάνω, την περίοδο 2000-2011. Τα συνολικά ποσά των επίμαχων δανειοδοτήσεων για κάθε κόμμα φαίνεται πως υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και η Οικονομική Εισαγγελία τα θεωρεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.Ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης,
που έκανε την έρευνα, τη διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η κατηγορία για τους για τους υπευθύνους των δύο κομμάτων είναι ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αφορά στο αδίκημα της απιστίας.Η έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο μετά από τροπολογία το 2013 από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανακινήθηκε το 2017 μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας είχε καταλήξει με πόρισμά του, πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς τονίζουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα εκείνη την περίοδο είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις, είτε ζητούσαν τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Αποτέλεσμα ήταν η παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή σε άλλες περιπτώσεις η εξασφάλιση νέων δανείων.Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα. Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά της, η ΝΔ τόνισε ότι «Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

Η Οικονομική Εισαγγελία ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η Εισαγγελία διαπιστώνει πως τα δάνεια των δύο δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον, είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.

The post Ποινικές διώξεις για δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ -Μητσοτάκης: Tελευταία παράσταση appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα