Πέθανε ο πρώτος Ισραηλινός δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Αραφάτ

19:59 20/8/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Ουρί Αβνερί, κεντρική φιγούρα του κινήματος για την ειρήνη στην Παλαιστίνη ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ισραηλινός δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Γιάσερ Αραφάτ. Γι αυτό προκάλεσε θύελλα τον Ιούλιο του 1982, όταν υποδέχτηκε τον ηγέτη της Παλαιστίνης στην εφημερίδα Haolam Haze. Η συνάντηση έγινε στη Βηρυττό που ήταν υπό ισραηλινη κατοχή και διήρκεσε δύο ώρες. Ο Αβνερί σημείωσε ότι ο Αραφάτ ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δυνατότητα ειρήνης

μεταξύ του Ισράηλ και των Παλαιστινίων.

Μεγάλη φωνή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, αποφασισμένος νομικός στη δημιουργία του κράτους των Παλαιστινίων.

Γεννήθηκε το 1923 στη Γερμανία με το όνομα Χέλμουτ Όστερμαν, το οποίο αργότερα άλλαξε σε Ουρί Αβνερί. Το 1933 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη μετά την άνοδο στη εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ. Για σύντομο χρονικό διάστημα ήταν μέλος μίας παράνομης ένοπλης ομάδας που μαχόταν κατά της βρετανικής κυριαρχίας ενώ το 1948 μετά τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ κατατάχθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Το 1950 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Haolam Haze» (Αυτός ο κόσμος) στη οποία ασκούσε κριτική στους ισραηλινούς θεσμούς. Το 1955 σημειώθηκε επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας του, μοναδική επίθεση εκείνη την εποχή η οποία δεν έφερε τη σφραγίδα ενός κόμματος.

Υπέρμαχος της συνύπαρξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, το 1965 εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Πολυγραφότατος συγγραφέας έγραψε δεκάδες βιβλία και τιμήθηκε με πολλά βραβεία. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

The post Πέθανε ο πρώτος Ισραηλινός δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Αραφάτ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα