Παγκόσμιος ο απόηχος του σκανδάλου των Panama Papers

15:19 4/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Να παραιτηθεί παραίνεσε τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας η προκάτοχος του αξιώματος Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ, έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.
«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι

στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική» σημείωσε σε ανάρτησή της στο facebook η Σιγκορνταντοτιρ.

Ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να χαίρεται με τις αποκαλύψεις τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση γιατί επιτέλους θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πληγεί από το σκάνδαλο του αιώνα όπως αναφέρεται καθώς το όνομα του εκλιπόντα πατέρα του Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος.

Έτσι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά τους, οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν σε έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές πελατών δικηγορικής εταιρείας του Παναμά.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca.

«Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Στην Αυστρία οι φορολογικές Αρχές άρχισε έρευνα για δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg , οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στο παγκόσμιο κύκλωμα των off shore εταιρειών. Οι αυστριακές Αρχές μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Επιπλέον, έρευνα δεσμεύεται να ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι «θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα».

Το σκάνδαλο «αγγίζει» και τη Νορβηγία η οποία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την τράπεζα DNB, η οποία μέσω off shore εταιρειών στις Σεϋχέλλες, βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν.

Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται και η Nordea Bank, στη Σουηδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα