Παγκόσμια ρεκόρ στη Σκανταλόπετρα

14:57 28/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Δυο ξεχωριστοί Έλληνες, δυο δικοί μας υπεράνθρωποι, έπιασαν το ακατόρθωτο με μια ανάσα! Ο Βολιώτης Χρόνης Χλίτσιος κατάφερε να ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ σκανταλόπετρας στα 106μ. του Αυστριακού Herbert Nitschκαι η Τζένα Απόκοτος με υμιακο-ροδίτικες ρίζες, κυριολεκτικά τσάκισε το παγκόσμιο ρεκόργυναικών, και από τα 68,9μ της Βραζιλιάνας Karol Meyer κατέβηκε στα 77,50μ!

Οι πιο βαθιές βουτιές των Ελλήνων πρωταθλητών έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Αυγούστου στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, στο πλαίσιο της Διοργάνωσης Μαραθώνιας

Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ» και παρά τις δυσκολίες έκαναν τη σκανταλόπετρα να αναστενάξει και να αισθανθεί ακόμη μια φορά γνήσια Ελληνίδα.

Κάτω από την επιφάνεια οι αθλητές συνάντησαν έναν δύσκολο βυθό, μοναδικά εφόδια το μαγιό, ένα μανταλάκι για να κλείνει η μύτη και η πέτρα βάρους 14 κιλών, ο βαθμός δυσκολίας της βουτιάς ήταν μεγάλος, γιαυτό το λόγο τα παγκόσμια ρεκόρ των Ελλήνων έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Το νερό ήταν παγωμένο (η θερμοκρασία έπεφτε στους 12 C), ενώ σε βάθος κάτω των 50 μέτρων ξεκινούσε το απόλυτο σκοτάδι και έμοιαζε να μπαίνεις μέσα σε ένα παράξενο νέφος, κάτι που μάλλον οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα πλαγκτόν.

Λόγω ρευμάτων ο Χρόνης άγγιξε τα 106 μέτρα, όμως η Τζένα ξεπέρασε κατά 7,5 μέτρα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ!

Ο γιατρός Νίκος Τρικοίλης, εμπνευστής, οργανωτής, η ψυχή της σύγχρονης σκανταλόπετρας έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το Δεκέμβρη του 2016, σε ηλικία 64 ετών, σίγουρα θα κοιτά από μια γωνιά του ουρανού (μάλλον της θάλασσας, που τόσο αγαπούσε) και το πλατύ ανοιχτό χαμόγελο του θα είναι το δικό του κέρδος, η συμμετοχή του στις παγκόσμιες διακρίσεις.

Ετούτη η πέτρα εμπνέει κι αναπνέει, έθρεψε ολάκερες γενιές ναυτικών και σφουγγαράδων, μα ακόμη κι όταν είναι στεγνή και χαλαρή στη στεριά, μόνο να την αγγίζεις και ηλεκτρίζεσαι, νιώθεις πως πάνω της δε χωρούν κόντρες, μόνος και καθαρός αντίπαλος το σώμα, αυτό προετοιμάζεται κι ύστερα ο βουτηχτής ξεπερνά τους φόβους και πείθει το πνεύμα του για τη μεγάλη βουτιά.

Μόνο μια ανάσα! Μάτια ανοιχτά ή μήπως κλειστά; Μα ούτε κι αυτό έχει σημασία, το μόνο που μετρά είναι να κρατηθείς μέσα στο νερό και να ταξιδέψεις όλο και πιο βαθιά προς τα κάτω!

Είναι κάποια παγκόσμια ρεκόρ που δεν τα βάζει ο ανθρώπινοςνουςκιόμωςμόνομετησκέψη να βουτήξεις 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα αγριεύεσαι και…πνίγεσαι.

Μην φανταστείτε πως οι δυο Έλληνες υπερ-αθλητές είχαν επιτελεία και χρυσούς χορηγούς, ούτε υπήρχαν χρήματα με το τσουβάλι.

Δουλειά, σκληρή προσωπική προετοιμασία, ένας ασταμάτητος καθημερινός σιωπηλός αγώνας για να πιάσουν και να ξεπεράσουν τα παγκόσμια ρεκόρ.

Στη Λίμνη Ευβοίας έζησαν μεγάλες, τεράστιες στιγμές από ένα άθλημα που είναι φύση και θέση ελληνικό και του ταιριάζει να βρει άξιο συνεχιστή, μια σταθερή αγκαλιά όπως του Νίκου Τρικοίλη, γιατί η σκανταλόπετρα πρέπει να διοργανώνεται με συνέπεια και σταθερότητα στις θάλασσες της πατρίδα μας.

Φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

Keywords
Τυχαία Θέματα