Ώρα μηδέν για την Κύπρο, απερρίφθη το σχέδιο – Σόιμπλε: Λυπάμαι τον λαό της

00:07 20/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Το δραματικό αδιέξοδο στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε καθώς η Βουλή της απέρριψε την απόφαση του Εurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να είναι πια απρόβλεπτες.

Όλα τα κόμματα -ακόμη και ο ΔΗΣΥ του προέδρου Αναστασιάδη- αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταρρεύσει ο τραπεζικός τομέας, πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το οικονομικό μοντέλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδώ

και 40 χρόνια.

Το κλίμα αυτό μετέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Κύπριος πρόεδρος, σε δυο διαδοχικά τηλεφωνήματα, αλλά συνάντησε τείχος. Τον ρώτησε «πού θα βρείτε τα 5,8 δισ που λείπουν;» και στην απάντηση «θα σας κάνουμε προτάσεις» εκείνη περιορίστηκε στην έκφραση ανησυχίας.

Ο δε Σόιμπλε δήλωσε δηκτικά «λυπάμαι τον λαό της Κύπρου», στέλνοντας το μήνυμα ότι η απόρριψη της απόφασης του Εurogroup θα φέρει πολλά δεινά.

Ποιες εναλλακτικές προτάσεις μελετά, όμως, η Λευκωσία;
Την εξής μία: λέγεται Μόσχα.
Ζητούν από τη ρωσική κυβέρνηση να αγοράσει σίγουρα την υπό κατάρρευση Λαϊκή Τράπεζα και, πιθανότατα, την Τράπεζα Κύπρου.

Θα το δεχθεί ο Πούτιν;
Άγνωστο. Προς το παρόν αρνείται ακόμη και να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς είναι έξαλλος από το γεγονός ότι αποδέχθηκε την απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο ίδιος ο Αναστασιάδης, πάντως, εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος με τη στάση του υπουργού του επί των Οικονομικών, θεωρώντας ότι επέδειξε εξαιρετικά μαλακή στάση στο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα