Οι νικητές των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: Μουσουλμάνοι, γκέι, πρόσφυγες

12:48 7/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Ιστορία έγραψαν υποψήφιοι των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ καθως κατάφεραν να εκλεγούν στο Καπιτώλιο ιθαγενείς, μουσουλμάνοι αλλά και η νεότερη βουλευτής. Εκτός των άλλων εξελέγη και ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης.

Αναλυτικά, πάμε σε παλιούς γνωστούς όπως ο Μπέρνι Σάντερς και ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο 77χρονος Σάντερς που έχασε την κούρσα της υποψηφιότητας για την προεδρία από τη Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στη

Γερουσία. Επίσης, ο πρών αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία το 2012 μπήκε στη Γερουσία κερδίζοντας τη θέση στη Γιούτα κι έτσι επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταφερθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Κογκρέσο μπήκε και ο αδερφός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, Γκρεγκ εκπροσωπώντας την Ιντιάνα, όπου ήταν κυβερνήτης ο Μάικ Πενς από τ ο2013 έως το 2017 οπότε κι έγινε αντιπρόεδρος.

Ο πολύ δημοφιλής Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ διατήρησε την έδρα του στο Τέξας έχοντας αντίπαλό του τον Δημοκρατικό Μπέτο Ο’ Ρουρκ που στα 40 του χρόνια θεωρείται ανερχόμενος πολιτικός αστέρας. Η πολιτική τους μονομαχία ήταν σκληρή και ο Ο’Ρουρκ έχασε στο νήμα έπειτα από μία πολύ αμφίρροπη μάχη. Μάλιστα, χαρακτηρισιτκό είναι όρι αρνήθηκε χρηματοδότηση από λόμπι και έδωσε όλο του το είναι γι’ αυτήν τη θέση.

Ήττα έκπληξη υπέστη και η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Έιμι Μαγκράθ, πρώην πιλότος μαχητικών, από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της στο Κεντάκι.

«Γυναίκες σαν κι εμένα θεωρητικά δεν διεδικούν δημόσια αξιώματα» έλεγε η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ στις προκριματικές του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη προκαλώντας αίσθηση. Είναι μόλις 29 χρονών. Στα 29 της η υποψήφια που περιγράφει, θεωρεί τον εαυτό της Δημοκρατική Σοσιαλίστρια και είναι η νεότερη βουλευτής στην ιστορία των ΗΠΑ πλέον, καταλαμβάνοντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων παίρνοντας το ρεκόρ από την Ελίζ Στέφανικ που εξελέγη στο Κογκρέσο σε ηλικία 30 ετών το 2014.

Η Κορτέζ είναι κόρη Πορτορικανής και πατέρα γεννημένου στο Μπρονξ. Υπερασπίζεται τις θέσεις υπέρ των μεταναστών και τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

Στους νικητές ανήκει και η Αγιάνα Πρέσλι που έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή βουλευτής από τη Μασαχουσέτη.Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που εξελέγη πριν από οκτώ χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης. Ενώ τον Σεπτέμβριο επικράτησε του απερχόμενου Δημοκρατικού Μάικλ Καπουάνο. Καθώς δεν υπήρχε Ρεπουμπλικανός αντίπαλος στις ενδιάμεσες εκλογές έγινε η η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκπροσωπεί τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο.

Μιλώντας για πρωτιές, η Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με την Ντεμπ Χάαλαντ. Η μητέρα της είναι βετεράνος πολέμου. Η Ντέιβιντς είναι ακτιβίστρια, δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη. Σε προπύργιο των Ρεπουμπλικανών το Κάνσας εκείνη ως Δημοκρατική νίκησε τον Κέβιν Γιόντερ.

Επίσης ιθαγενής και ακτιβίστρια είναι η Ντεμπ Χάαλαντ που κέρδισε τη μάχη στο Νέο Μεξικό. Είναι μέλος της φυλής Pueblo of Laguna και έχει δώσει μάχες για θέματα της προοδευτικής ατζέντας. Έχει ταχθεί υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Ακόμη, οι Ρασίντα Τλάιμπ, Ιλχάν Ομάρ έγινα οι πρώτες μουσουλμάνες που κατάφεραν να μπουν στο Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν έχει ρίζες από την Παλαιστίνη και θέλει να ορθώσει το ανάστημά της κατά της ισλαμοφοβικής, αντιμεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ .Είχε απομακρυνθεί το 2016 από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ καθώς αναρωτιόταν αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε διαβάσει το Σύνταγμα της χώρας.

Από την πλευρά της η επίσης Δημοκρατική Ιλχάν Ομάρ, είναι πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία και θα εκπροσωπήσει τη Μινεσότα . Είχε εκλεγεί προηγουμένως στην τοπική Βουλή, όπου προώθησε μια προοδευτική ατζέντα με καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 15 δολαρίων και επιδότηση των σπουδών για φοιτητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Ο Τζάρεντ Πόλις έγινε ο πρώτος δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος που εκλέγεται κυβερνήτης. Έχει προοδευτική ατζέντα και ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών. Ο Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

Το Τενεσί έπεσε και πλέον την έδρα πήρε η Μάρσα Μπλάκμπερν, η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής της Πολιτείας που κατατρόπωσε τον Δημοκρατικό αντίπαλό της αν και οι διάσημοι Δημοκρατικοί του Τενεσί όπως η Τέιλορ Σουίφτ είχαν προωήσει σε ψήφο εναντίον της.

The post Οι νικητές των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: Μουσουλμάνοι, γκέι, πρόσφυγες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα